Slike goleme štete nakon raketnog napada na naftne objekte na sjeveru Sirije

Prije dva dana na našem smo portalu izvijestili o raketnom napadu na naftna postrojenja i cisterne s naftom na sjeveru sirijske regije Allepo, pokraj grada Jerablusa, izvršenom u noći s petka na subotu. Raketni napad navodno je izvršen s ruskih vojnih brodova, kao i zrakoplova sirijske vojske (vidi poveznicu ispod teksta).

Osim što je rečeno kako je tom prigodom poginulo četvoro, a ranjeno 20-ak osoba i da su izbili veliki požari u kojima su uništene cisterne s naftom namijenjenoj za Tursku, pravi razmjeri štete tek sada postaju vidljivi, nakon što je agencija Associated Press (AP) objavila analizu satelitskih snimaka tvrtke Planet Labs Inc., ali i nakon fotografija tzv. Bijelih kaciga s lica mjesta, kao i američke NASA-e.

Prema navodima nevladine organizacije Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (SOHR), ruski ratni brodovi u Sredozemnom moru ispalili su tri projektila koja su pogodili improvizirane rafinerije nafte, kao i cisterne, 75 kilometara sjeverno od istoimenog administrativnog središta regije Aleppo. U napadu je izgorjelo više od 180 kamiona i auto-cisterni.

Satelitske slike pokazuju gomile uništenih cisterni, dok su tragovi karboniziranog zemljišta vidljivi na prostoru gdje su se te cisterne prije toga nalazile.

Identičnu sliku daje i satelitsko nadgledanje američke agencije za svemirska istraživanja NASA, a slike pokazuju velike požare na toj lokaciji rano ujutro 6. ožujka.

Turska agencija Anadolu izvijestila je kako se radilo o balističkim raketama, ali je navela i kako je nejasno tko je izvršio sam napad, navodi agencija AP.
Podsjećamo: Rusija nije potvrdila vijest o bilo kakvom raketnom napadu sa svojih vojnih brodova, preciznije, nije komentirala ovaj događaj.

Dio počinjenih šteta u navedenom napadu možete pogledati na videu na ovoj poveznici medija Al Arabiya, dok je ispod teksta naš prethodno objavljeni tekst na ovu temu.

Rusi uništili rafineriju nafte na sjeveru Sirije pod nadzorom proturskih snaga

 

Komentari

komentar
You may also like