Slobodna Dalmacija: General Gantz – ratni pobjednik

Prenosimo tekst novinarke Slobodne Dalmacije Lole Wright, objavljen u tom mediju u petak, 5. siječnja, za koji je stručni komentar dao naš urednik Zoran Meter:

Može li popularni general i bivši zapovjednik Glavnog stožera vojske Benny Gantz prirediti iznenađenje premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovom Likudu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Izraelu, koji su najavljeni 9. travnja 2019. godine? Pitanja tog tipa počela su se postavljati nakon što se generalova stranka Hosen L’Yisrael munjevito
uspela na drugo mjesto u istraživanjima javnog mnijenja, a osnovana je tek krajem prosinca prošle godine. Na prvom mjestu je desni Likud na čijem je čelu premijer Netanyahu.
Od Zorana Metera, glavnog urednika i analitičara portala Geopolitika News čujemo kako je karizmatični general osvježenje na izraelskoj sceni i bit će sigurno jezičac na vagi.

– Bivšeg zapovjednika Glavnog stožera vojske Bennyja Gantza smatraju lijevim političarem. Međutim, on je sebi našao partnera – Moshea Yalona, inače bivšeg ministra obrane koji se nikada se nije smatrao ljevičarem, pa, čini se, ne drži vodu ta lijeva opcija. Za sada nema informacija o Gantzovom programu, ali je navedeno kako će njegova stranka biti umjereno centristička. Generalovi savjetnici kažu kako će on u početku “favorizirati slušanje, a ne govor” jer će tako osnažiti svoju karizmu pravog vojnika. Gantzova stranka osnovana je 27. prosinca prošle godine, a već sada joj ankete predviđaju 20 zastupnika, ukazao je analitičar Geopolitika Newsa.

Gantz je novo lice na političkoj sceni Izraela, a to što ne govori puno samo je, izgleda, osnažilo karizmu bivšeg zapovjednika Glavnog stožera vojske. On je postao najistaknutiji izraelski general 2011. godine, nakon što je zapovijedao snagama na sjevernoj granici sa Sirijom i Libanonom. Tijekom svog četverogodišnjeg mandata nadgledao je dva rata u Pojasu Gaze. U životpisu  karizmatičnog generala stoji kako mu je majka Malka preživjela holokaust. Ona je porijeklom iz Mađarske, dok je otac Nahum iz Rumunjske, a Britanci su ga uhitili kada je ilegalno pokušao ući u Palestinu prije dolaska u Izrael. Gantz  je obavljao više važnih poslova u vojsci, a Jerusalem Post navodi kako ga je Netanyahu opisao kao”izvrsnog vojnika i iskusnog zapovjednika s bogatim logističkim znanjem”. The Times of Izrael je još u rujnu prognozirao kako bi eventualni ulazak popularnog generala u izbornu utrku  mogao imati “dramatične posljedice”.

Naš sugovornik objašnjava kako se u povijesti Izraela  narod na prekretnicama uvijek priklanjao osobama iz vojnog miljea, koje krasi mudrost, iskustvo, domoljublje…
– Isprva se postavljalo pitanje hoće li se general priključiti  Cionističnom savezu, a to je lijeva opcija,  ili će ići samostalno. Raspadom Cionističkog saveza, Gantz je izabrao samostalni put i tako će imati veće šanse. Sudeći po rezultatima anketa, Likud ima vodeću poziciju, ali je pitanje hoće li Netanyahu biti premijer jer ga stišće korupcijska afera i drugi problemi poput lošijih odnosa s Rusijom. Ne vjerujem da bi general Gantz mogao zamijeniti Netanyahua jer je Likud definitivno najjači, pa će ta stranka vjerojatno biti barem relativni pobjednik. Ako Netanyahua stigne hipoteka korupcijskih afera, njegovo mjesto mogao bi preuzeti netko iz Likuda, procijenio je Meter.

Inače, izraelski parlament prestao je s radom 2. siječnja, a vlada će nastaviti s redovitim poslovcima do formiranja kabineta nakon izbora. Izraelska vlada je, podsjetimo, 24. prosinca objavila vijest o raspuštanju parlamenta i najavila prijevremene parlamentarne izbore u travnju sljedeće godine. Razlog raspuštanja Knesseta je izbijanje koalicijske krize zbog  pitanja zakona o vojnoj obvezi koji utječe na izuzeća ortodoksnih Židova. Za Netanyahua su nevolje počele u studenome nakon proglašenja primirja s palestinskim Hamasom. Tada je ostavku podnio ministar obrane Avigdor Lieberman, a njegova stranka “Naš dom-Izrael“ napustila je vladajuću koaliciju. Natanjahu je jedva održao potrebnu minimalnu većinu, te sprječio pad vlade, ali je morao raspisati prijevremene izbore koji su se po planu trebali održati u studenome. Uoči skorašnjih prijevremenih izbora Benny Gantz postao je nada brojnih nezadovoljnih Izraelaca, no oprezni analitičari kažu kako je prerano za prognoze o njegovom plasmanu i sljedećim koracima.
– Ne treba isključiti vjerojatnost da ta stranka bude i Netanyahuov koalicijski partner,  i to nezaobilazan, naglasio je Zoran Meter.

autorica: Lola Wright

Netanjahu pred problemom: karizmatični general kreće u izbornu pobjedu

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like