Slon i magarac: zašto se ovi simboli učestalo koriste u američkoj politici

Dvije glavne političke stranke u SAD-u simboliziraju dvije različite životinje: slon republikance, a magarac demokrate.

Dvije se životinje pojavljuju u svakom izbornom ciklusu, s ilustracijama magaraca i slonova koje se pojavljuju u bezbrojnim političkim karikaturama, predizbornim oglasima i internetskim memovima, piše Anadolu.

Prvo pojavljivanje slona i magarca u političkom kontekstu datira iz 19. stoljeća, prije 150 do 200 godina. Tijekom predsjedničke kampanje 1828. Andrewa Jacksona, koji je postao sedmi američki predsjednik, njegovi su protivnici nazivali ‘jackassom‘, što je manje laskav izraz za magarca. Umjesto da odbaci pogrdni izraz, Jackson ga je prihvatio, i umjesto da se uvrijedi, smatrao ga je zabavnim te je iskoristio sliku magarca u svojim predizbornim plakatima. Jackson je pobijedio tadašnjeg predsjednika Johna Quincyja Adamsa i postao prvi američki demokratski predsjednik koristeći magarca kao stranački simbol. Međutim, trebalo je nekoliko desetljeća prije nego što je magarac postao sinonim za cijelu Demokratsku stranku kada je politički karikaturist Thomas Nast pomogao popularizirati životinju koristeći je u svojim karikaturama tijekom 1870-ih.

Slon je krenuo drugim putem kako bi postao simbol protivničke strane. Sama Republikanska stranka osnovana je 1854. godine, a šest godina kasnije Abraham Lincoln postao je njen prvi član izabran u Bijelu kuću 1860. godine. Tijekom Američkog građanskog rata, koji je započeo 1861. za vrijeme Lincolnova predsjedničkog mandata, slika slona bila je prikazana kao republikanski simbol u najmanje jednoj političkoj karikaturi i novinskoj ilustraciji. Vojnici su koristili izraz “vidjeti slona” kao izraz koji je označavao iskustvo borbe, a Nast je kasnije uveo životinju u svoje političke karikature prikazujući Republikansku stranku. Godine 1874. Nast je upotrijebio slona u časopisu Harper’s Weekly i tada je slon počeo zauzimati mjesto kao simbol Republikanske stranke i sada je sinonim za stranku.

Dvije različite životinje. Dva različita puta. Dvije različite stranke: demokratski magarac i republikanski slon.

Moskva ne očekuje promjene u odnosima sa SAD-om nakon izbora na sredini mandata





 

Komentari

komentar





You may also like