Slovačka bi u perspektivi mogla Ukrajini prodati 11 lovaca MiG-29

Slovačka je spremna prodati ukrajinskoj strani lovce u vrijednosti od oko 35 milijuna eura za jedan MiG-29, navodi 25. srpnja ukrajinski medij Defense Express.

To je, prema pisanju istog medija, najavio slovački ministar obrane Yaroslav Nagy, kazavši kako njegova zemlja ne može besplatno isporučiti zrakoplove Ukrajini. Ove letjelice bit će stavljene izvan uporabe krajem kolovoza. Češki i poljski zrakoplovi od početka rujna preuzimaju zaštitu zračnog prostora Slovačke.

Kasnije će Slovačka dobiti zamjenske zrakoplove iz SAD-a. Dana 25. srpnja, tijekom sastanka s britanskim kolegom Benom Wallaceom, slovački ministar obrane Nagy izjavio je da “možemo razgovarati o budućnosti” 11 borbenih zrakoplova MiG-29 njegove zemlje nakon što budu prizemljeni “najvjerojatnije” do kraja kolovoza. Dodao je da bi opskrba ratnih zrakoplova Ukrajine zahtijevala širu raspravu sa saveznicima o posljedicama takve isporuke. “Ali politički, da, mogu vam reći da postoji pozitivan stav pomoći Ukrajincima s Mi-29” – naglasio je Nagy, a objavljuje Defense Express.

Slovačka je potpisala ugovor o kupnji 14 američkih borbenih zrakoplova F-16 Block 70/72 koji će zamijeniti MiG-ove 29, ali je početak njihove isporuke odgođen za dvije godine – na 2024., zaključuje isti medij.

Ovdje treba dodati kako je glasnogovorništvo britanske vlade jučer priopćilo da Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo namjeravaju proširiti “povijesno obrambeno partnerstvo”, o čemu se razgovaralo na sastanku u Bratislavi između ministara obrane dviju zemalja Bena Wallacea i Yaroslava Nagya. Razgovarali su i o daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini.

“Ministar obrane Ben Wallace sastao se sa slovačkim kolegom Jarom Nagyjem u Bratislavi kako bi razgovarali o sljedećim koracima u obrambenoj potpori Ukrajini i sigurnosnim problemima u regiji u širem kontekstu”, navodi se u priopćenju.

Osim Ukrajine, ministri su razgovarali o pitanjima “zaštite europske sigurnosti”.





“Slovačka je lider u srednjoj Europi u zaštiti Ukrajine. Drago mi je što sam danas posjetio svog dobrog prijatelja Yaroslava Nagya. Na našem bilateralnom sastanku razgovaralo se o sljedećim koracima za pružanje vojne pomoći u sukobu, kao i o britanskoj potpori obrani Slovačke,” izjavio je Wallace.

Osim toga, tijekom jednodnevnog posjeta ministri su razgovarali i o drugim temama, uključujući zajednički rad u okviru NATO saveza.

“Također su razgovarali o tome kako bismo mogli proširiti i produbiti naše povijesno obrambeno partnerstvo koje datira iz Drugog svjetskog rata, kada su slovački piloti služili u Kraljevskim zračnim snagama, a hrabri vojnici iz bivše Čehoslovačke obučavani su u Ujedinjenom Kraljevstvu u suradnji s čehoslovačkom vladom u egzilu”, – navedeno je u britanskom Ministarstvu obrane.





Komentari

komentar

You may also like