Slovačka donirala Ukrajini protuzračni sustav S-300

Premijer Slovačke Eduard Heger danas je kazao kako je njegova zemlja donirala Ukrajini svoj protuzračni obrambeni sustav S-300 iz sovjetske ere, prenosi Al Jazeera.

Hegerov komentar uslijedio je tijekom u posjete Kijevu s najvišim dužnosnicima EU uoči planiranog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Članice NATO-a Bugarska, Slovačka i Grčka posjeduju S-300. Slovačka je ranije rekla da je spremna dati svoj S-300 Ukrajini pod uvjetom da ima odgovarajuću zamjenu. U objavi na Facebooku, Heger je rekao da donacija sovjetskih sustava ne znači da su se Europska unija i članice NATO-a pridružile sukobu s Rusijom.

Slovačka posjeduje samo jedan takav sustav kojeg je naslijedila nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine. Premijer Heger je rekao da je obrana Slovačke osigurana. U ožujku su saveznici iz NATO-a Njemačka i Nizozemska prenijeli u Slovačku tri kompleta sustava protuzračne obrane Patriot američke proizvodnje, za koje je Bratislava tada rekla da će nadopuniti, a ne zamijeniti, S-300, te da će razmotriti odustajanje od S-300 ako se osigura  zamjena. Ministar obrane Jaroslav Nad naknadno je najavio da će Slovačka sljedeći tjedan od Sjedinjenih Država dobiti četvrti sustav Patriot.

Slovačka je planirala modernizirati svoj S-300 prije nekoliko godina, ali proces nikada nije dovršen. Na internetskoj stranici slovačke vojske navodi se da njihov S-300 ima domet od 75 km i može pogoditi ciljeve do 27 km iznad zemlje.

Rusija je rekla da smatra “legitimnim ciljevima” zapadne vojne pošiljke Ukrajini.

Danas su i iz Washingtona najavili da će poslati nove pakete naoružanja Ukrajini nakon što su se ministri vanjskih poslova NATO-a na sastanku u Bruxellesu dogovorili ubrzati isporuke. Potaknut od strane ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe koji žele da se okončaju kašenjnja uzrokovana birokracijom, državni tajnik Antony Blinken rekao je da SAD i 30 drugih zemalja šalju oružje Ukrajini i da će se taj proces ubrzati i intenzivirati. Blinken je dodao da su SAD već pristale poslati Kijevu protuzračne sustave, protutenkovsko oružje koje se ispaljuje s ramena i oklopna vozila, prenosi Reuters.





Komentari

komentar

You may also like