Slovačka, koja graniči s Ukrajinom, odlučila ustupiti dva aerodroma američkoj vojsci

Slovački zastupnici tijesno su podržali sporazum o obrani sa Sjedinjenim Državama u srijedu, čime je Slovačka postala posljednja članica NATO-a na istočnoj granici saveza koja je sklopila takav pakt, unatoč snažnom protivljenju u parlamentu potaknutom krizom u Ukrajini, piše Reuters.

Sporazum omogućuje američkim snagama korištenje dvije zračne luke u Slovačkoj, koja dijeli kratku planinsku granicu s Ukrajinom.

No, javno mnijenje slovačke javnosti ne podudara se s odlukom parlamenta. Istraživanjeu siječnju pokazalo je da 44% posto Slovaka vjeruje da su NATO i Sjedinjene Države odgovorni za napetost između Rusije i Ukrajine, dok njih 35% njih krivi Rusiju.

Slovačka vlada objavila je da je sporazum o obrambenoj suradnji u skladu s ugovorima koje je potpisalo još 23 partnera iz NATO-a, uključujući i sve one na istočnom krilu saveza. “Sporazum nam je prilika da moderniziramo, zajedno sa SAD-om, našu obrambenu infrastrukturu”, rekao je prije glasanja ministar obrane Jaroslav Nad. “Naši saveznici jamče naš suverenitet. Savezi su upravo to.”

Sporazum je podržalo 79 zastupnika, od potrebnih 76 u parlamentu sa 150 mjesta. Predsjednica Zuzana Čaputova kasnije je ratificirala sporazum. Usred burne rasprave, provladini zastupnici su u jednom trenutku razvili ukrajinsku zastavu ispred slovačke. Oporbeni zastupnik ju je uzeo, a muškarcu koji ju je držao strgnuo zaštitnu masku s lica.

Pakt dopušta američkoj vojsci da koristi objekte u dvije slovačke zračne luke Sliač i Malacky u idućih 10 godina, uključujući skladištenje opreme. Razmještaj vojnika i dalje će morati odobriti parlament. Slovačka će dobiti i 100 milijuna dolara za modernizaciju. Vođa oporbe Robert Fico, čija je stranka bila u vladi kada se o sporazumu počelo pregovarati, opisao je sporazum “izdajničkim, prljavim, lošim” i rekao da oni koji ga podržavaju žele da Slovačka bude “pokrajina” SAD-a.
Komentari

komentar

You may also like