Slovačka nudi Ukrajini haubice i mogućnost popravka tenkova

Nekoliko dana nakon što je Slovačka isporučila sustav protuzračne obrane S-300 Ukrajini, slovački ministar obrane Jaroslav Naď objavio je da njegova zemlja pregovara s ukrajinskom vladom o potencijalnoj prodaji samohodnih haubica “Zuzana 155 mm”. “Razgovaramo i o mogućnosti da oštećena ukrajinska borbena vozila i tenkovi T-72 ili T-55 dođu na naš teritorij, a naši vojni remontni pogoni bi ih popravili i poslali natrag u Ukrajinu”, rekao je Naď, a prenosi lokalni novinska agencija SITA.

Postavljena na šasiju s pogonom na osam kotača, Zuzana je nadograđena varijanta samohodne haubice “DANA” razvijene u bivšoj Čehoslovačkoj. Haubice Zuzana trenutno imaju oružane snage Slovačke i Cipra. Naď je rekao da Bratislava i Kijev raspravljaju hoće li prodaja uključivati ​​stariju varijantu “Zuzana 2000” ili noviju verziju “Zuzana 2”. Nije otkrio o kolikom broju haubica se radi.

Oružane snage Slovačke nabavile su 16 haubica “Zuzana 2000” između 1998. i 2000. godine, a 2018. Ministarstvo obrane zemlje naručilo je još 25 komada “Zuzana 2” od slovačke državne obrambene tvrtke KONŠTRUKTA-Defense. Potencijalna prodaja predstavlja još jedan primjer intenziviranja vojne suradnje dvaju susjeda. Slovačka je nedavno prenijela svoj sustav S-300 iz sovjetske ere u Ukrajinu nakon što su Sjedinjene Države pristale rasporediti svoj sustav protuzračne obrane Patriot za zaštitu slovačkog neba. “Jedna jedinica sustava Patriot bolja je od sustava S-300, koji smo donirali Ukrajini da zaštitimo nevine ljude od Putinove agresije”, rekao je Naď u objavi na Facebooku 10. travnja. “Imat ćemo četiri takva sustava”, napisao je slovački ministar obrane. Četvrti komad Patriota iz SAD-a će nadopuniti tri Patriota koje su prošlog mjeseca u Slovačku dopremile saveznice Njemačka i Nizozemska.

Komentari

komentar

You may also like