Slovačka razmatra slanje borbenih zrakoplova Ukrajini

Slovačka razmatra Ukrajini dati svoje borbene zrakoplove MiG-29 ako se pronađe alternativa za zaštitu njenog neba, rekao je u ponedjeljak premijer Eduard Heger.

Ukrajina od zapadnih saveznika traži teško naoružanje i zrakoplove otkad ju je Rusija napala 24. veljače. Zapad to sve više i čini, no raniji razgovori o avionima MiG-29, kakve koriste i Poljska i Bugarska, zaustavljeni su jer se plan smatrao preriskantnim zbog tenzija između Rusije i NATO-a.

Ukrajinska susjeda Slovačka, članica NATO-a, posjeduje 12 zrakoplova tog sovjetskog modela. Bratislava je Kijevu već prepustila svoj sovjetski protuzračni sustav S-300.

„Nakon što se Ruska Federacija počela tako ponašati, sovjetsko naoružanje postaje veoma riskantno. Stoga je vaše pitanje na mjestu te se razmatra“, odgovorio je Heger na pitanje novinara o mogućnosti davanja Migova Ukrajini i zahtjeva zapadnim saveznicima da štite njen zračni prostor.

„Postsovjetska oprema nije održiva bez ruske opskrbe, a u ovom trenutku ju ni ne želimo“, dodao je slovački premijer.

Slovačka 2024. očekuje prvi dolazak naručenih američkih F-16 zrakoplova. Kupovinu njih 18 Bratislava i Washington dogovorili su 2018. godine.
Komentari

komentar

You may also like