Slovačka Ukrajini isporučila 13 lovaca MiG-29

Slovački mediji, pozivajući se na tamošnje ministarstvo obrane, izvijestili su u ponedjeljak, 17. travnja, o završetku procesa prebacivanja 13 lovačkih zrakoplova MiG-29 prethodno obećanih Ukrajini. Radi se o zrakoplovima sovjetske proizvodnje. Ne navodi se jesu li ti oni u međuvremenu dodatno modernizirani.

„Mi, za razliku od našeg susjeda (Ukrajine), ne trebamo ove letjelice”, komentirao je navedenu vijest slovački ministar obrane Yaroslav Nagy.

Dana 23. ožujka postalo je izvjesno da je Ukrajina primila prva 4 od 13 slovačkih lovaca MiG-29.

O svemu se oglasila i ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju izjavivši za agenciju TASS kako ovaj čin Bratislave smatra grubim kršenjem međunarodnih obveza Slovačke o ponovnom izvozu oružja ruske proizvodnje.

Isporuka Ukrajini nadzvučnih lovaca MiG-29, povučenih iz slovačkog ratnog zrakoplovstva krajem kolovoza 2022., izvršena je na temelju potpisanog sporazuma između vlada dviju zemalja iz ožujka ove godine. Prema dokumentu, dio protuzračnog raketnog sustava Kub također je prebačen u Ukrajinu.

Podsjećamo da je 3. travnja postalo poznato da je Poljska isporučila prve od ukupno 4 planirana zrakoplova MiG-29 Ukrajini (vidi poveznicu ispod teksta).





Poljska isporučila Ukrajini prve borbene zrakoplove MiG-29

Komentari

komentar





You may also like