Slovački premijer o ozbiljnim problemima unutar Višegradske skupine

Među zemljama Višegradske skupine – V4 (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) postoji niz ozbiljnih proturječnosti. To je u ponedjeljak, 15. veljače, izjavio slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korchok, a objavio tamošnji portal teraz.sk.

Slovački ministar vanjskih i europskih poslova Ivan Korčok u ponedjeljak, na 30. godišnjicu osnivanja Višegradske skupine,  naglasio je kako ne podržava povlačenje Republike Slovačke iz V4. Međutim, istovremeno je izrazio uvjerenje da V4 ne bi trebao biti profiliran unutar EU kao politički blok.

Korčok je na Fecebooku objasnio kako se Slovačka u vladinoj programskoj izjavi obvezala na regionalnu suradnju u V4. Stoga je odbacio optužbe da dovodi u pitanje ulogu te organizacije, koja, poput Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj, također i Slovačkoj koristi za promicanje svojih interesa i jačanje njenog međunarodnog položaja.

Međutim, u V4 nije baš sve tako idealno kako bi netko možda mogao pomisliti, pa je tako Korčok spomenuo nekoliko područja u kojima države članice V4 imaju različite poglede, poput plinovoda Sjeverni tok 2, odnosa prema Ukrajini, koju Budimpešta otvoreno kritizira, a također i blokira njeno približavanje NATO savezu (zbog problema koje, kako tvrdi Buidimpešta, mađarska nacionalna manjina na zapadu Ukrajine ima sa središnjim vlastima u Kijevu u ostvarivanju svojih manjinskih prava, op. GN.).

Osim toga šef slovačke diplomacije ukazuje i na slijedeće:

“U V4, rame uz rame žive dijametralno suprotni stavovi o obrambenoj suradnji sa Sjedinjenim Državama. Poljska kod sebe doma želi imati američke baze i čak ih je spremna platiti, dok je kod nas obrambeni sporazum sa Sjedinjenim Državama postao najveća prijetnja našem državnom suverenitetu. Istodobno, nitko se u Slovačkoj ne protivi da takav sporazum potpišu naši susjedi Mađari.”





Korčok će u ponedjeljak i utorak posjetiti Poljsku, Hrvatsku, Rumunjsku i Ukrajinu, tijekom čega će sa svojim kolegama razgovarati o aktualnim pitanjima bilateralne, regionalne, europske i međunarodne agende, zaključuje slovački medij.

 

 





Komentari

komentar

You may also like