Slovački premijer upozorava da će energetska kriza ‘ubiti naše gospodarstvo’

Bratislavi su potrebne milijarde eura iz Bruxellesa ili se slovačko gospodarstvo suočava s “kolapsom”

Uzvišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačko gospodarstvo u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za Financial Times, a danas prenosi medij POLITICO.

intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik kazao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti naše gospodarstvo” ako Bratislava ne dobije milijarde eura potpore iz Bruxellesa.

Heger je dodao da će biti primoran nacionalizirati opskrbu električnom energijom u zemlji ako potpora izostane

Njegovi komentari dosad su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjenja isporuka plina od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena, navodi POLITICO.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore natrag u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura.”





Iz tog razloga, plan Komisije da prikupi više od 140 milijardi eura od proizvođača električne energije u zemljama članicama ne bi uspio za Slovačku. “Ako želimo imati porez na iznenadnu dobit, on mora biti europski”, s dobitkom ravnomjerno raspoređenom u cijelom bloku, izjavio je slovački premijer.

 

Komentari

komentar





You may also like