Slovenija će do početka ljeta poslati vojnike u Slovačku, a možda i u BiH

Slovenski ministar obrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu.

Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika, rekao je. U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane je dodao da će ovaj tjedan razgovarati sa slovačkim ministrom obrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

Po riječima Tonina pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Europske unije (“Althea”) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije. Oko BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkoj razini, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom pojačala snagu vojne misije u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati. “Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe. Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. O tim konkretnim pitanjima razgovarat ću i sa slovačkim ministrom obrane ovaj tjedan”, rekao je Tonin.

Prošlog tjedna su EUFOR-a dane na uporabu vojarne oružanih snaga BiH u Prijedoru i Bijeljini. U tim vojnim objektima trebalo bi biti stacionirano 500 vojnika iz europskih zemalja koji su poslani u BiH ranije tijekom ožujka zbog procjene da je sigurnosno stanje u toj zemlji pogoršano nakon agresije Rusije na Ukrajinu. “Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, srazmjerna je mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, naveli su ranije iz glavnog stožera EUFOR-a u Sarajevu. Ukupni kontingent vojnika koji djeluju u okviru operacije “Althea” na terenu je tako povećan na 1100. U slučaju izbijanja većih izgreda ili ozbiljnije sigurnosne ugroze na terenu mogu računati na brzu potporu dodatnih 2500 vojnika koji čine stalnu pričuvu EUFOR-a, prenio je portal klix.ba iz Sarajeva.

Komentari

komentar





You may also like