Slučajnost? Turski ministar obrane stigao iznenada u Libiju, uskoro dolazi i egipatska delegacija

Ministar obrane Turske Hulusi Akar otputovao je u Libiju u subotu s generalima turske vojske, dok u nedjelju stiže u Tripoli i egipatska delegacija, što je prvi službeni posjet egipatskih dužnosnika od 2014.

Službeno turski ministar obrane dolazi u Libiju kako bi proveo inspekciju turskih postrojbi u zemlji. Turska je naime najveći podupiratelj Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Ovoga tjedna general Khalifa Haftar kojega, između ostalih, podržava i Egipat, poručio je da “neće biti sigurnosti ni mira sve dok čizme turske vojske skrnave naše čisto tlo”.

“Kolonizacijski neprijatelj ima izbor: ostavite nas na miru ili ćete biti otjerani silom”, poručio je Turskoj general Haftar.

Egipatska delegacija, u kojoj su visoki dužnosnici ministarstva vanjskih poslova i ministarstva obrane te zamjenik šefa obavještajne službe, susrest će se s Predsjedničkim vijećem i ministrima vanjskih poslova, unutarnjih poslova i obavještajnih poslova Libije.

Ostaje za vidjeti je li riječ samo o koincidenciji ili će Turska i Egipat (ne)formalno pregovarati o rješenju libijske krize.





Glavni podupiratelji generala Khalife Haftara su, uz Egipat, Rusija i Francuska.

Haftar: neće biti mira dok turske čizme skrnave naše tlo

Komentari

komentar

You may also like