Službeni kineski dokument: Kina spremna na rat sa SAD-om do kraja

Kina je spremna na rat sa SAD-om do kraja. Takav zaključak može se izvući iz u nedjelju, 2. lipnja objavljenog službenog dokumenta kineske vlade pod nazivom „Bijela knjiga“. Kina je time i službeno zauzela čvrstu poziciju, u kojoj ona upozorava kako prekid u trgovini, kojeg je isprovocirao Washington, negativno utječe na svijet (info CNBC).

Kineska vlada nije spremna na kompromis oko načelnih pitanja (koji se tiču samog ustroja njezinog gospodarskog sustava, op. ZM.) i ta pozicija ostaje nepromjenjena. Osim toga, u dokumentu se navodi kako je suradnja sa SAD-om u trgovinsko-ekonomskoj sferi jedini pravi izbor jer odgovara interesima obiju strana.

foto: Reuters, kineska „bijela knjiga“

Evo prijevoda dijela teksta iz netom objavljene „Bijele knjige“ kineske vlade:

„Kina nije spremna ići na kompromis oko načelnih pitanja. Kina ne želi trgovinski rat ali ga se ne boji i u slučaju nužde će se boriti. Pozicija Pekinga po tom se pitanju nikada nije mijnjala. Što se tiče carina, ekonomska i trgovinska trenja između Kine i SAD-a isprovocirale su Sjedinjene Države, a ona nanose štetu interesima obiju strana i čitavoga svijeta. Američke optužbe na račun Kine po pitanju krađe intelektualnog vlasništva su neutemeljene.“





U dokumentu se također navodi kako su SAD nepouzdan pregovarač i da kineska vlada želi da pregovori budu ravnopravni, obostrano korisni i temeljeni na povjerenju.

Na jučerašnjoj medijskoj konferenciji kineske vlade, njezin potpredsjenik je, reagirajući na američke optužbe kako se Kina povukla s pregovora nakon što je već puno toga bilo usuglašeno, izjavio „kako ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“. Kazao je, također, kako obje strane moraju učiniti korak natrag i pridržavati se smijera utvrđenog na sastanku predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u Argentini početkom prosinca prošle godine, ne dajući informaciju o tome, hoće li se dva čelnika sastati na summitu G20 krajem lipnja u japanskoj Osaki. Dodao je i kako će se nad svim tvrtkama koje krše kineske zakone provesti istraga.

Podsjećamo: u petak je kinesko Ministarstvo gospodarstva objavilo kako izrađuje spisak stranih tvrtki, organizacija i fizičkih osoba koje ono smatra sposobnim za nanošenje šteta kineskim tvrtkama. Istodobno je kineska državna agencija Xinhua objavila kako je Kina počela istragu američke logističke tvrtke FedEx, koja se sumnjiči za „kršenje zakonskih prava i interesa svojih kineskih klijenata“.





Dakle, iz svega se ovoga slobodno može zaključiti kako se Kina neće povući pred najnovijim američkim prijetnjama vezano uz kineske visokotehnološke tvrtke, uključno i prijetnjama carinama na gotovo cjelokupni kineski izvoz u SAD, koje bi iznosile oko 500 milijardi dolara, a što je američki predsjednik Donald Trump najavio u slučaju nepostizanja trgovinskog sporazuma nakon što je propao posljednji krug pregovora održan u Washingtonu sredinom svibnja.

Svjetska tržišta već su počela osjećati prijetnju koja proizlazi iz trgovinskog sukoba dviju mega-ekonomija. Dinamika burzovnih indeksa u svibnju najlošija je u zadnjih 9 godina, a ukupna kapitalizacija svjetskih tržišta pala je za 5 trilijuna dolara. Pad se nastavio i danas, kada padaju američki fjučersi, a na tržištu nafte se nastavlja pad njezinih cijena. Tako barel nafte tipa Brent sada iznosi manje od 61 dolar.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like