Službeni ruski stav o aktualnim zbivanjima u Makedoniji

Makedonija očito postaje novo polje otvorenog sukobljavanja inetersa SAD-a i EU s jedne, i Ruske Federacije s druge strane. Dio je to puno  širih geopolitičkih strategija kojima stvarni interesi makedonskog naroda sigurno nisu primarni cilj. Pritom postaje očito kako Zapad svoje uloge stavlja na lijevo – tzv. liberalno krilo makedonskog naroda – predvođeno tamošnjom Socijaldemokratskom strankom, i na njihove nove saveznike unutar političkih opcija albanske nacionalne manjine. Rusija, s druge strane, pruža potporu desnom krilu makednoskog naroda – domoljubno orijentiranom i nesklonom ponižavajućim kompromisima s albanskom nacionalnom manjinom isključivo radi formiranja vlasti – koje predvodi vladajući i relativni većinski pobjednik parlamentarnih izboraVMRO-DPMNE.

Danas je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo službeno priopćenje u svezi jučerašnjih zbivanja u Makedoniji, kada su prosvjednici upali u zgradu makedonskog Sobranja i prekinuli sjednicu parlamenta na kojoj je po čudnoj proceduri na čelo tog najvišeg zakonodavnog tijela u državi izabran predstavnik albanske nacionalne manjine. Evo teksta priopćenja ruskog MVP:

„Duboko smo zabrinuti posljednjim događajima u Republici Makedoniji. Oporba, poražena na parlamentarnim izborima, 27. travnja je faktično pokušala izvršiti nasilno preuzimanje vlasti u državi, samoinicijativno izabravši predsjednika Sobranja grubim narušavanjem postojeće  procedure. Kao posljedica nastalog sukoba uz sudjelovanje prosvjednika koji su istupili protiv „samoproglašenih“, ima stradalih osoba, od kojih su neki bili i hospitalizirani“.

Dalje se navodi, kako su „službeni predstavnici Europske unije, veleposlanici niza europskih država i SAD-a brzo pozdravili „novog predsjednika“ parlamenta, zapravo, bivšeg terenskog zapovjednika proalbanske tzv. „Narodne oslobodilačke vojske“.

„Takva munjevita, iskoordinirana reakcija, nesumnjivo svjedoči o tome, da je ono što se dogodilo bilo planirano ranije i tiho poduprijeto od strane „vanjskih kuratora“ makedonske oporbe. To iznova potvrđuje teze o tome, kako je glavni razlog sadašnje unutarnjopolitičke krize u Republici Makedoniji grubo mijšanje u unutarnje stvari te države. Vidljiva drska manipulacija iskazanom voljom građana imala je za cilj odstranjenje s vlasti zakonite vlade“, rečeno je u izjavi ruskog MVP.

Moskva upozorava kako „daljnji razvoj stanja po tom scenariju i nastojanje za promijenom oblika države na temelju tzv. „tiranske platforme“, prijeti još većim rastom napetosti i mogućim pogoršanjem stanja u smjeru sukoba, između ostalog i na međuetničkoj razini“.





„U nastaloj situaciji adekvatno riješenje jedino se može iznaći putom unutarmakedonskog dijaloga, u okviru ustavnog i zakonskog poretka. Nužno je prekinuti bilo kakve vanjske pritiske i omogućiti odgovornim političkim snagama Republike Makedonije da same odluče o daljnjem razvoju države“, priopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like