Smijenjen pakistanski premijer Nawaz Sharif

Pakistanski Vrhovni sud izvjestio je o smjenjivanju s valsti predsjednika vlade Nawaza Sharifa zbog optužbi za korupciju protiv članova njegove obitelji.

BBC je objavio kako je odluka Vrhovnog suda donešena jednoglasno od strane svih pet sudaca, a jedan od njih je tijekom zasijedanja izjavio kako Sharif više nema pravo biti član pakistanskog parlamenta. Osim toga, Vrhovni sud je zatražio od pakistanskog Nacionalnog protukorupcijskog ureda  provođenje nove istrage o optužbama za korupciju protiv Nawaza Sharifa.

Imena članova Sharifove obitelji pojavila su se u tzv. „Panamskom dosjeu“ 2015. godine, a mediji su s tim u svezi objavili imena njegove djece, koja su navodno u vezi s offshore tvrtkama.

Osim premijera, Vrhovni sud s dužnosti je uklonio i pakistanskog ministra financija Mohammada Ishaqa Dara.

U svezi „Panamskog dosjea“, a vezano uz ovaj slučaj, treba podsjetiti, kako su na imena kćeri i dvojice sinova Nawaza Sharifa osnovane offshore tvrtke, kroz koje je, navodno, prolazio novac za kupovinu luksuznih nekretnina u Londonu. Nawaz Sharif odbacio je sve optužbe, nazvavši ih lažnima i plasiranim od osoba koje su nastrojene protiv njega i njegove obitelji „zbog političkih ciljeva“.

Nawaz Sharif je na premijersku dužnost druge po veličini muslimanske zemlje svijeta (iza Indonezije) stupio u lipnju 2013. godine, a istu dužnost obnašao je i od 1990. do 1993., te od 1997. do 1999. godine.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like