Smijenjen šef francuske vojne obavještajne službe koji je mislio da Rusi neće napasti Ukrajinu

Francuski mediji pišu da je čelnik francuske vojne obavještajne službe (DRM), general Eric Vidot podnosi ostavku jer njegov resor nije imao konkretne informacije o planovima Rusije za invaziju na Ukrajinu. O tome 30. ožujka izvješćuje L’Opinion

Eric Vidot smijenjen je nakon samo sedam mjeseci provedene na toj dužnosti, ne samo zbog nepostojanja informacija o ruskoj invaziji, već i zato što nije uspio reorganizirati resor kojemu je na čelu, izvijestila je agencija AFP.

Vojna obavještajna služba izravno je podređena Glavnom stožeru francuskih oružanih snaga. Kako je ranije rekao načelnik stožera, general vojske Thierry Burcard u intervjuu za Le Monde, francuske obavještajne službe pogrešno su procijenile situaciju uoči sukoba u Ukrajini, za razliku od Amerikanaca, koji su znali da će Rusi napasti. „Naše su službe vjerovale da će osvajanje Ukrajine koštati monstruoznu cijenu, i da će Rusi ići na druge opcije (kao što je svrgavanje predsjednika Zelenskog)“.

Prema L’Opinionu, 52-godišnji general Jacques Langlade de Mongro mogao bi zamijeniti Vidota na mjestu šefa vojne obavještajne službe. Prethodno je zapovijedao 11. zračno-desantnom brigadom, a obnašao je i dužnost inspektora Kopnene vojske.

 

Komentari

komentar
You may also like