Smirivanje stanja oko incidenata s tankerima u Arapskom moru?

Britanska mornarica navodi kako su otmičari, koji su se prethodno ukrcali na  tanker Asphalt Princess pod zastavom Paname kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Omanskom zaljevu, napustili brod. Ostale pojedinosti od strane UKMTO (“United Kingdom Maritime Trade Operations” – odjel britanske mornarice) još nisu objavljene (info: AP, 4. kolovoza).

Podsjećamo kako je britanska mornarica prethodne večeri upozorila na “moguću otmicu” nekoliko tankera u sjevernom Arapskom moru. Već u srijedu ujutro UKMTO je objavio da je “incident završio”, ne ulazeći u detalje o tome što se dogodilo.

Nije odmah bilo jasno tko je odgovoran za pokušaj otmice broda i koji je brod bio meta “eventualne otmice”. Brodarska tvrtka Lloyd’s List i pomorska obavještajna tvrtka Dryad Global identificirali su oteti brod kao tanker Asphalt Princess koji plovi pod zastavom Paname, a u vlasništvu je Glory International, sa sjedištem u slobodnoj ekonomskoj zoni UAE.

Četiri naftna tankera – Queen Ematha, Golden Brilliant, Jag Pooja i Abyss – otprilike su u isto vrijeme objavili posredstvom svojih sustava za automatsku identifikaciju (AIS) da “nisu pod zapovjedništvom”. Tada su mediji počeli ukazivati ​​na još jedan “oteti” brod – Asphalt Princess. Takvo upozorenje obično znači da je brod izgubio snagu i da se njime više ne može upravljati zbog “iznimnih okolnosti” koje su se dogodile na brodu.

Sinoć je objavljeno da su tanker Asphalt Princess u Omanskom zaljevu zauzele “snage podržane od Irana” i da ga trenutno vuku u iranske vode.

UKMTO je izdao upozorenje u kojem se navodi da sva plovila moraju biti krajnje oprezna u regiji Fujairah u UAE.
Glasnogovornik američkog State Departmenta izrazio je u utorak zabrinutost zbog situacije i rekao da je istraga u tijeku, ali nije krivio Iran.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Izrael optužile su Iran za napad 29. srpnja u Omanskom zaljevu na kemijski tanker Mercer Street. Teheran je kategorički odbacio bilo kakvu umiješanost u navodni napad dronom te izjavio kako će odmah odgovoriti na bilo kakvu prijetnju sigurnosti zemlje u slučaju pokušaja Izraela i njegovih saveznika u regiji da izvedu “čin odmazde” prema Iranu.

Cijene nafte nakon jučerašnjih incidenata uz obalu UAE-a ostale su nepromijenjene i iznose 72,74 dolara po barelu, izvješćuje u srijedu američki Forbes.

 

Komentari

komentar
You may also like