Smjena na vrhu Mossada: dolazi stručnjak za Iran i Hezbollah

Izraelska obavještajna služba Mossad dobiva novog šefa. Na čelnu dužnost imenovan je veteran obavještajne službe David Barnea (56), dosadašnji zamjenik direktora Mossada Yossija Cohena koji se povlači početkom idućeg mjeseca (info: Reuters).

Novi čelnik, prema izvještajima lokalnih medija, specijalizirao za regrutiranje agenata za rad protiv Irana i libanonskog pokreta Hezbollah.

Cohen odlazi nakon više od pet godina na čelu Mossada, tijekom kojih je, posebno aktivno sudjelovao u radu s arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, čiji je epilog od prošlog rujna završio sporazumima o normalizaciji odnosa Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom …

Barnea se pridružio Mossadu 1996. godine kao operativni časnik. Od 2013., do imenovanja 2019. na drugi položaj u izraelskoj obavještajnoj službi, zapovijedao je njezinom jedinicom Tzomet koja se, prema medijskim izvješćima, bavi regrutiranjem i koordinacijom rada tajnih agenata.

Izraelski medij Haaretz izvijestio je da je David Barnee kao šef Tzometa bio odgovoran za zapošljavanje osoblja protiv “glavnih meta” Mossada – Irana i Hezbollaha.
Komentari

komentar

You may also like