Smjena vlasti u Australiji: Novi premijer je Anthony Albanese iz Laburističke stranke

Vođa australske Laburističke stranke, Anthony Albanese, prisegnuo je danas za novog premijera, obećavši da će ujediniti zemlju nakon svadljive izborne kampanje i obvezavši se da će se uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama i nejednakošću, piše Reuters.

Laburistička stranka, koja je devet godina provela na mjestu oporbe, vratila se na vlast uz pomoć Zelene stranke i nezavisnih kandidata koji su dobili neviđenu podršku. Zeleni su se, očekivano, u kampanji usredotočili na klimatske promjene. Pobjedom na izborima u subotu s vlasti je uklonjena konzervativna koalicija i njihov premijer Scott Morrison.

“Radujem se voditi vladu koja Australiju čini ponosnom, vladu koja ne teži podjelama, … već nastoji ujediniti ljude”, rekao je Albanese na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji.

Albanese (59) je bio vodeći glas lijeve frakcije Laburističke stranke, no otkako je postao šef više se pozicionirao prema centru i pokušao vratiti konzervativnije glasače koji su napustili stranku na izborima 2019. godine. Ipak, Albanese je stekao reputaciju kao zagovornik australskog “besplatnog” zdravstvenog sustava, zagovornik LGBT zajednice i kao strastveni ragbi navijač.

Premda se glasovi još uvijek prebrojavaju i premda je konačni izgled vlade još uvijek nepoznat, generalni guverner Australije David Hurley, tamošnji predstavnik kraljice Elizabete II., proglasio je Albanesea premijerom na ceremoniji u glavnom gradu Canberri kako bi u utorak mogao prisustvovati sastanku skupine “QUAD” u Tokiju.

Indija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Australija su članice “QUAD-a”, neformalne skupine koju Washington promovira kao potencijalni bedem protiv rastućih političkih, komercijalnih i vojnih aktivnosti Kine u indo-pacifičkoj regiji. Albanese je rekao da će odnos Australije s Kinom ostati “težak”, ususret sastanka s američkim predsjednikom Joe Bidenom i premijerima Indije i Japana.





Komentari

komentar

You may also like