Snalažljivi Mađari: postigli beneficije vezano uz ograničenja gornje cijene ruske nafte; Rusi im mogu graditi i nuklearku

Mađarska ponovo trijumfira svojom snalažljivom diplomacijom i za sebe osigurava ono o čemu druge članice EU mogu samo sanjati – stabilnost u sferi energetike u ova krizna i turbulentna vremena kroz koja upravo (i najviše u tom segmentu) prolazi Europska unija.

Naime,  Budimpešta je, kao rezultat pregovora u Vijeću veleposlanika zemalja EU-a, osigurala da se gornja granica cijene ruske nafte u sklopu novih proturuskih sankcija ne odnosi na opskrbu naftovodima i opskrbu morem koja ih zamjenjuje u hitnim slučajevima. O tome je izvijestio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na društvenim mrežama, a potvrđuju i ruski mediji.

“Teško smo pregovarali i postigli da restrikcije cijena nafte ne vrijede za opskrbu naftom iz naftovoda (na taj način kupujemo naftu koja nam je potrebna za energetsku sigurnost), a u slučaju nužde ne vrijede niti za pomorski promet koji zamjenjuje naftovode”, napisao je Szijjarto.

Ali to nikako nije sve. Najavio je i izuzimanje nuklearne energije iz proturuskih sankcija, pa se ograničenja neće odnositi na gradnju nove mađarske nuklearne elektrane Paks.

“Niti jedna institucija koja je važna u smislu suradnje u području nuklearnog istraživanja i razvoja također nije uključena na popis sankcija”, dodao je Szijjártó.

Šef mađarske diplomacije naglasio je da Mađarska namjerava nastaviti braniti vlastitu energetsku sigurnost i ne podržavati sankcijske mjere koje joj štete.





Europski dužnosnici trebali bi 5. listopada odobriti konačnu verziju teksta o novom paketu proturuskih sankcija.

Podsjećamo: na summitu G7, održanom u lipnju, u Madridu, ministri financija zemalja članica potvrdili su namjeru smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i okvirno su se složili da počnu ograničavati troškove nafte i plina koje prodaje Moskva. Najvažnija od tih mjera je namjera uvođenja gornje cjenovne granice za uvoz ruske nafte. Planirano je da ono stupi na snagu 5. prosinca za naftu i 5. veljače 2023. godine za naftne derivate.

Moskva je, kao odgovor, upozorila da će zemlje i tvrtke koje budu primijenile navedena ograničenja ostati bez ruske nafte.





Ruski predsjednik Vladimir Putin po tom je pitanju na prošlomjesečnom međunarodnom Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku kazao kako Moskva neće isporučivati ​​ništa u inozemstvo ako je to u suprotnosti s njezinim interesima.

Također podsjećamo da se danas u Beču održava sastanak OPEC+ na kojem će se odlučivati o mogućem smanjenju proizvodnje nafte, čime bi došlo do rasta njezine cijene na svjetskom tržištu. To je odmah izazvalo oštre osude Washingtona i namjere Bidenove administracije da takav scenarij spriječi.

O toj smo temi opširno izvijestili u prethodnoj vijesti koju možete pogledati na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Panika u Bijeloj kući: Biden prijeti OPEC+ zbog namjere smanjenja proizvodnje nafte! „Neprijateljski čin“ i „potpuna katastrofa“

 

Komentari

komentar

You may also like