Snažan rast kineskog izvoza sugerira brz oporavak Kine

Kinesko gospodarstvo oporavlja se od ekonomske krize uzrokovane pandemijom. U prvom tromjesečju 2021. izvoz im je porastao 49% u odnosu na prvo tromjesečje 2020., izvještava South China Morning Post. Uspoređujući ista razdoblja, porastao je i uvoz za 29%. Štoviše, izvoz i uvoz rastu najbrže u zadnje 4 godina, dakle čak brže nego prije pandemije.

Kada je riječ o izvozu, od svih država najbrže je narastao izvoz prema SAD-u. Glasnogovornik kineske carine Li Kuiwen porast izvoza u SAD je pripisao popuštanju američkih carinskih i monetarnih ograničenja, ali i da se još puno toga mora dogoditi da “trgovina bude potpuno slobodna”. Vješto prepoznajući zahtjeve tržišta, posebno je porasla proizvodnja i prodaja kineske medicinske opreme kao i proizvoda koji olakšavaju rad od kuće.

Kinesko gospodarstvo brzo raste već nekoliko desetljeća. Trenutno je druga najveća ekonomija na svijetu. Kina je relativno brzo i uspješno ograničila širenje virusa Covid-19, pa je američko gospodarstvo oštećeno pandemijom više nego kinesko. Ovakav slijed događa  promijenio je predviđanja kada će Kina postati najveća svjetska ekonomija. Procjena CERB-a (institut iz Engleske) predviđa da će se smjena na prvom mjestu dogoditi 2028., a ne 2033. kako su ranije predviđali. Dio rastuće ekonomije slijeva se i u kineski vojni proračun koji naglo raste. Ove promjene uzrokuju i uzrokovat će nove geopolitičke odnose.

Komentari

komentar

You may also like