Snažan sukob sirijske vojske i kurdskih snaga zaustavila ruska vojska

Na sjeveroistoku Sirije, 20. travnja su izbili snažni sukobi između sirijske vojske i kurdskih Snaga narodne samoobrane (YPG), koje igraju vodeću ulogu u kurdsko-rapskom savezu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojeg podržavaju Amerikanci.  O tome je jučer izvijestio AP pozivajući se na kurdske izvore.

I turski su mediji potvrdili informaciju o snažnim borbama spomenutih snaga.

Prema lokalnim izvorima, sukobi su se dogodili na području grada Qamishli u krajnjoj sirijskoj sjeveroistočnoj regiji Hasakah (graniči s Turskom i Irakom) nakon što su snage Bashara al-Assada navodno prve otvorile vatru na kurdske milicije. Kako su se borbe širile, YPG-ovi borci pokušali su se ubaciti u područje pod kontrolom vojske u Qamishliju, poznato kao “sigurnosni trg”, ali su odbačeni na svoje početne položaje. Izvješćuje se o žrtvama na obje strane.

Teški sukobi završili su tek nakon što je ruska vojska smještena u toj sjeveroistočnoj sirijskoj regiji intervenirala u sukobu, ali napetosti su ostale i dalje.

Qamishli, neslužbeni glavni grad “Sirijskog Kurdistana”, u velikoj je mjeri pod nadzorom kurdskih snaga, iako su postrojbe sirijske vojske prilično značajne u blizini lokalne zračne luke i drugih područja grada. U zračnoj luci i ruska vojska ima svoje prilično snažne efektive, vojnike i oklopna vozila. U siječnju ove godine u regiju Hasakah iz Rusije je stiglo 300 vojnika, dodatno naoružanje i komunikacijska i navigacijska oprema. Rusija je odlučila ojačati svoju vojnu nazočnost u toj krajnjoj sjeveroistočnoj sirijskoj regiji.

 





 

Komentari

komentar





You may also like