Teroristički napad bombom u centru Istanbula; Oglasio se Erdogan

U današnjoj eksploziji na popularnoj pješačkoj aveniji Istiklal u Istanbulu ima mrtvih i ozlijeđenih, rekao je visoki dužnosnik. Guverner Istanbula Ali Yerlikaya objavio je na Twitteru da se eksplozija dogodila oko 16:20 (14:20 u Hrvatskoj). Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal izazvao “bombaški napad”, dodajući da je u incidentu poginulo šest osoba. Govoreći prije svog odlaska na summit G-20 u Indoneziji u nedjelju, Erdogan je rekao da je eksplozija bila “izdajnički napad” i da će počinitelji biti kažnjeni. Još 53 su ranjena, prema informacijama koje je dobio od guvernera Istanbula.

Video objavljen na internetu (ispod članka) pokazao je izbijanje plamena i glasan prasak, dok su se pješaci okrenuli i pobjegli. Druge snimke pokazuju vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila i policiju na mjestu događaja. Korisnici društvenih mreža rekli su da su trgovine zatvorene i da je avenija zatvorena. Televizijska kuća CNN Turk javila je da je 11 osoba ozlijeđeno. Avenija je popularna među turistima i mještanima, s mnoštvom trgovina i restorana.

Tursku je između 2015. i 2017. pogodio niz smrtonosnih bombaških napada od strane ISIL-a (ISIS) i od strane skupina povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). “Postoje jake sumnje da je ovo djelo bombaša samoubojice, ali još nemamo nikakvu službenu izjavu o tome”, rekla je dopisnica iz Istanbula za Al Jazeeru. Čini se da i drugi video (na samom dnu članka) sugerira da je upravo o tome riječ. Dopisnica Sinem Koseoglu tvrdi da je eksplozija šokantna jer u posljednje vrijeme nije bilo upozorenja o napadima u gradu. “Ali sigurnosne mjere ostale su visoke na tom području”, rekla je.

Murat Aslan, sigurnosni analitičar, rekao je za Al Jazeeru da se eksplozija dogodila u vrlo prometnom području uz maksimalne mjere opreza. “Policija je generalno na najvišoj razini opreza u ovom području”, rekao je. “Ima puno sigurnosnih kamera na tom području. Mislim da će policija točno identificirati tko je to učinio i kako je to učinio ako se radi o terorističkom napadu”, dodao je.

Komentari

komentar

You may also like