Snažne borbe u Siriji, zapadno od grada Aleppa

Nastavljaju se snažne borbe u sirijskoj zoni tzv. Velikog Idliba (osim istoimene regije, pod taj se politički pojam svode i rubni dijelovi Idlibu susjednih regija Allepo, Hama i Latakija, što sve skupa čini posljednju sirijsku tzv. zonu deeskalacije), gdje se nastavlja ofanziva vladinih snaga. Kako ofanziva duže traje tako se i sve više pojačava otpor radikalnih islamističkih postrojbi, koje više, zapravo, i nemaju odstupnice prema nekim drugim dijelovima Sirije, već isključivo prema granici s Turskom, pa je njihov otpor sve snažniji i organiziraniji.

U petak, 17. siječnja i u subotu ujutro, zapadno od grada Allepa vode se intenzivne borbe minobacačkim i topničkim udarima, pričemu Sirijska arapska vojska (SAA), kako joj je puni i službeni naziv, otvara vatru prema položajima islamističkih snaga već treći dan za redom. Borbe se vode i u jugo-zapadnim predgrađima toga, drugog po veličini sirijskog grada, kao i kod nekoliko naselja uz autocestu M5 Damask-Aleppo. Najsnažnije se borbe vode oko nevelikog grada Han Tuman, u jugozapadnim predgrađima Aleppa.

Po prvi put otkada u tom dijelu tzv. Velikog Idliba traju vojne operacije, u borbe se uključilo i rusko vojno zrakoplovstvo stacionirano u Siriji. Ono djeluje zajedno sa sirijskim zračnim snagama.

S druge strane, borci islamističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“ (glavnu ulogu u njoj ima bivša teroristička organizacija „Jabhat Fath ash-Sham“, kao nasljednica bivše i poznatije „Jabhat al-Nusre“ – sirijske podružnice ozloglašene saudijske terorističke organizacije „Al-Qaida“), koji vrše napade na točke zapadno od Aleppa pod nadzorom Sirijske arapske vojske i gdje je poginulo više od 10 civila. Ukupno je u trodnevnim borbama poginulo 28 civila.

Podsjećamo: regija Idlib i s njom granični rubni djelovi regija Aleppo, Hama i Latakija posljednje su uporište različitih islamističkih slupina, uključno i onih koje se nazivaju tzv. sirijskom oporbom. Realnu snagu od svih tamošnjih oružanih grupacija sada ima samo spomenuti „Hayat Tahrir“.

(Video) Sirijska vojska intenzivira napade na regiju Idlib





 

Komentari

komentar





You may also like