Snažne eksplozije u Rijadu: saudijska vlada još šuti

Dvije snažne eksplozije potresle su u utorak, 28. siječnja,  oko 13:00 sati po lokalnom vremenu, glavni grad Saudijske Arabije Rijad. O tome izvješćuju zapadne i bliskoistočne medijske agencije pozivajući se na poruke s društvenih mreža stanovnika prijestolnice najveće arapske monarhije.

Je li Rijad bio podvrgnut zračnom napadu pomoću drona ili balističke rakete, kao što se više puta dogodilo posljednjih godina, još nije poznato. Nije bilo komentara saudijskih vlasti niti bilo kakvih izjava o preuzetim  odgovornostima za napad. Međutim, tržišta su na vijesti o eksplozijama u saudijskoj prijestolnici već reagirala porastom cijena nafte, o čemu nešto više kasnije.

TV Al-Arabiya samo je citirala lokalne izjave o eksplozijama koje su kružile društvenim mrežama, a navodno pokazuju presretanje projektila iznad Rijada.

Televizija Al-Jazeera, izvještavajući o eksplozijama, podsjeća kako se to dogodilo tri dana nakon što je Rijad napadnut bespilotnim letjelicama, o čemu smo pisali i na ovom portalu. Tada je za napad bespilotnih letjelica na Rijad odgovornost preuzela proiranska paravojna skupina Al-Waad al-Haq koja djeluje u Iraku. Radilo se, kako je navedeno, o osveti za krv mučenika poginulih u dva nedavna teroristička napada bombaša samoubojica u središtu Bagdada. Saudijska vlada je izjavila kako je tog dana uništila neprijateljsku metu nad svojim glavnim gradom.

Inače, posljednjih godina saudijska prijestolnica najčešće je napadana od strane  šijitskog pobunjeničkog pokreta Ansar Allah (huti) u Jemenu, a što ovi čine bespilotnim letjelicama (dronovima) ili balističkim raketama, uz potporu Irana. Podsjećamo i na raketni napad iz rujna 2019. g. na velika saudijska naftna postrojenja na istoku zemlje, u vlasništvu državne i svjetske mega-kompanije Saudi Aramco, za koje su Rijad i Washington optužili Teheran, nakon čega je ubrzo počela i tzv. tankerska kriza u Perzijskom zaljevu.

Kada smo već kod nafte, treba kazati i kako su cijene nafte danas, nedugo nakon vijesti o napadu na Rijad, porasle skoro do najviših razina u posljednjih 11 mjeseci (info: Reuters).





Sirova nafta Brent porasla je za 43 centa, ili za 0,8%, i iznosi 56,31 USD, dok je američka sorta WTI porasla za 43 centa, ili za 0,8%, i iznosi 53,20 USD.

Ovdje podsjećamo i kako je ovih dana u Izraelu objavljena vijest (prenijeli smo je i mi na našem portalu, a možete je vidjeti na poveznici ispod teksta), kako će Izrael dozvoliti Sjedinjenim Državama postavljanje njegovih proturaketnih sustava Iron Dome (“Željezna kupola”) u svojim vojnim bazama u Perzijskom zaljevu, Europi i drugim azijskim zemljama. Navodno će jedna od arapskih monarhija na čijem će se teritoriju oni razmjestiti biti upravo Saudijska Arabija (druge Zaljevske monarhije nisu niti izložene iranskim ili napadima njegovih proxy snaga).

Izrael pod „Željeznu kupolu“ stavlja Europu i arapske monarhije





 

 

Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2021/01/26/neft-vyrosla-na-soobshcheniyah-o-moshchnyh-vzryvah-v-saudovskoy-stolice

 

 

Komentari

komentar

You may also like