Snažni sirijsko-ruski zračni napadi na Idlib: priprema za konačno čišćenje?

U srijedu i četvrtak, sirijski zrakoplovi i zrakoplovi iz sastava ruskog vojnog kontingenta u toj zemlji, izvršili su seriju snažnih napada na objekte i vojnu tehniku islamističkih snaga iz organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“, čiju glavninu čine borci radikalne skupine „Jabhat Fath ash-Sham“ – bivše „Jabhat al-Nusre“ ili sirijskog ogranka prosaudijske „Al Qaide“), u sjeverozapadnoj regiji Idlib. Podsjećamo, radi se o jedinoj preostaloj tzv. zoni deeskalacije zapadno od rijeke Eufrata, koja nije pod nadzorom vlade u Damasku. U njoj djeluje oko 40 tisuća radikalnih islamističkih boraca, prebačenih iz različitih dijelova Sirije nakon slamanja njihovog otpora u drugim zonama deeskalacije, prije svega na jugu i zapadu Sirije, te predgrađima glavnog grada Damaska i u Istočnoj Guti.

U dvodnevnim zračnim napadima izvršeno je više od stotinu udara u zoni grada Maarat an-Numan, kao i po položajima raketnih lansera, topništvu i skladištima streljiva uz trasu Idlib – Hama, izvijestili su danas ruski vojni izvori.

Osim toga nastavljaju se i pješačke borbe, a sirijska vojska nastoji blokirati zonu Umm Khalahil u kojoj su utvrđeni islamistički borci, u čemu im neposrednu potporu pruža rusko zrakoplovstvo, kao i sirijski zrakoplovi i helikopteri.

Islamistički su izvori izvijestili o pogibiji boraca i lokalnih zapovjednika „Hayat Tahrir ash-Sham“, pričemu je točan broj teško odrediti ali se spominje o više od 30 poginulih. Zapadni i bliskoistočni mediji govore o „desecima poginulih civila“ u Idlibu.

Pojedini ruski mediji prošlih su dana objavljivali informacije o prebacivanju u Siriju dodatnih ruskih sustava naoružanja neutvrđenoga tipa vojnim brodovljem kroz Bospor i Dardanele. Dio medija navodi kako se radi o oružju vezanom uz rusko-turske vojne ophodnje i zadaće koje je Rusija na sebe preuzela kroz potpisani rusko-turski Memorandum u Sočiju 22. listopada (održanom u tijeku turske operacije „Izvor mira“) na sjevero-istoku Sirije, dok drugi navode mogućnost da Rusija jača svoje snage u kontekstu priprema Damaska za čišćenje od terorista zone tzv. velikog Idliba, koji uključuje  istoimenu regiju i njoj gravitirajuće dijelove regija Aleppo, Hama i Latakija.

 





Komentari

komentar

You may also like