Snižen kreditni rejting Italije

Međunarodna kreditna agencija Moody’s Investors Service snizila je rejting Italije na jedan stupanj više od „smeća“ zbog zabrinutosti oko državnog proračuna te zemlje.

Talijanski rejting snižen je s „Baa2“ na „Baa3“, a glavni razlog je prijedlog državnog proračuna za 2019.g., u kojemu je predviđen deficit u iznosu od 2,4% BDP tj. 3 puta veći u odnosu na prošlogodišnji konačni pokazatelj.

Moody’s navodi, kako pokret u smijeru ekspanzionističke fiskalne politike znači da će državni dug tijekom idućih godina ostati na sadašnjoj razini od 130% BDP-a tj. neće se smanjivati, što će Italiju učiniti osjetljivijom na buduće unutarnje ili vanjske potrese i dovesti do još slabijeg gospodarskog rasta.

Podsjećamo: talijanska koalicijska vlada teži povećanju proračunskih rashoda za stimulaciju ekonomije, povećanje minimalnih primanja za siromašne, smanjenje poreza i omekšavanje mirovinske reforme. Europska komisija pismom je upozorila Rim o nužnosti uvođenja izmjena u prijedlog proračuna, kazavši, kako se radi o povećanju rashoda „bez presedana“. Međutim, koalicijska vlada, koju čine Pokret 5 zvijezda i „Liga“, isključila je takvu mogućnost.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like