Snowden zatražio rusko državljanstvo

Američki zviždač Edward Snowden u ponedjeljak je objavio da su on i supruga zatražili rusko državljanstvo kako ne bi bili razdvojeni od svog budućeg sina. Naime, Snowdenova supruga Lindsay rodit će krajem prosinca, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Tridesetsedmogodišnji Snowden je pobjegao iz SAD-a, nakon što je pustio u javnost dokumente o špijuniranju Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) za koju je radio. U Rusiji je Biden dobio azil, a američke vlasti traže njegovo izručenje.

„Nakon godina odvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo biti odvojeni i od našeg sina. Zato smo u ovo doba pandemije i zatvorenih granica zatražili dvojno američko-rusko državljanstvo“, napisao je Snowden na Twitteru.

„Lindsay i ja ćemo ostati Amerikanci i sina odgajati svim vrijednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu da govori što misli. Veselim se danu kad ću se moći vratiti u SAD i da cijela obitelj bude ujedinjena. Naša najveća želja je da se naš sin, gdjegod će živjeti, osjeća kao kod kuće“, dodao je.

Snowdenu je nedavno odobren trajni boravak u Rusiji, što se smatra ključnim korakom prema dobivanju državljanstva. Donald Trump je, u jeku predizborne kampanje, izjavio u kolovozu kako razmatra pomilovanje Snowdena, a zviždač je kazao da bi se u tom slučaju vratio u SAD.
 

Komentari

komentar

You may also like