Socijaldemokrati blokirali uvođenje vojnih dronova; CDU: riskirate živote njemačkih vojnika

Njemački socijaldemokrati (SPD), koji su slabiji partner u vladajućoj koaliciji ovoga su tjedna blokirali projekt uvođenja dronova u njemačku vojsku, zbog čega ih je Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel optužila da politiziranjem ugrožavaju živote njemačkih vojnika, piše politico.eu.

Bez podrške SPD-a projekt integriranja izraelskih dronova, vrijednih skoro 800 milijuna eura, ne može se realizirati. SPD je time prekršio koalicijski sporazum s CDU-om iz kojega proizlazi podrška projektu.

Ministarstvo obrane nabavilo je izraelske dronove, ali oni neće biti integrirani u vojsku za vrijeme mandata trenutne vlade, koji traje do jeseni 2021.

Politico.eu piše da je Fritz Felgentreu, koji je kasnije odstupio, glavni čovjek CDU-a za vojna pitanja podržao projekt, dok se ostatak vodstva, koje je skrenulo u lijevo, protivi jer se time potiče “rat na joystick”.

Podsjetimo, na čelo SPD-a, nakon stranačke konferencije krajem 2019., došao je lijeviji (u odnosu na prethodno vodstvo) dvojac – Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken. Njemački Zeleni već su duže vremena druga najjača stranka u Njemačkoj, pokazuju ankete, a podrška im raste upravo nauštrb socijaldemokrata. Spekulira se da bi nakon idućih parlamentarnih izbora CDU mogao formirati vlast upravo sa Zelenima.

“Iz nemara dovodimo živote vojnika u opasnost i želim to promijeniti”, poručila je ministrica obrane i čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, dodajući da je ovo “gorak dan za Bundeswehr (njemačka vojska op.a), a pogotovo za muškarce i žene u aktivnoj službi”.





 

Komentari

komentar





You may also like