Sociološko istraživanje: većina Nijemaca za ukidanje sankcija Rusiji

Foto: preuzeto s portala cifonline.org.

Ruski imidž u „staroj“ Europi nesumnjivo raste. Osim što to potvrđuju najnoviji rusko-francuski kontakti na vrhu (nedavni posjet Francuskoj ruskog premijera Dmitrya Medvedeva i jučerašnji troipolsatni sastanak Putin-Macron, također u Francuskoj), raste i prorusko raspoloženje njemačkih građana, a što je, između ostalog, rezultat i agresivne američke vanjske politike prema svojim ključnim europskim saveznicama, ali i sve jače spoznaje kako bez aktivnog sudjelovanja Rusije mira i stabilnosti u Europi zapravo i ne može biti. Ovu tendenciju potvrđuje i najnovije istraživanje njemačkog sociološkog instituta YouGov, naručenog od strane agencije dpa.

Prema rezultatima toga instituta, sankcije protiv Rusije podupire manje od 25% stanovnika Njemačke, preciznije – njih 23 %. Istovremeno  se više od 50 % Nijemaca zauzima za ukidanje sankcija EU prema Rusiji, od čega ih se 21 % zauzima za njihovo žurno ukidanje, a 32 % za postupno.

Najmanje pristalica proturuskih sankcija je na istoku Njemačke. Primjerice, u saveznoj zemlji Sachsen-Anhalt sankcije podupire svega 8 % stanovništva, u saveznoj državi Brandenburgu 11  %, a u Sachsenu njih 12%.

Navedeno istraživanje pokazalo je kako 40 % Nijemaca osijeća prijetnju od strane Rusije, dok ih je 50 % izjavilo kako od strane Rusije ne osjeća nikakvu prijetnju.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like