Sofija blokirala pregovore Sj. Makedonije: protivi se makedonskom kao službenom jeziku EU-a

Bugarska je u petak blokirala početak pregovora o članstvu između Sjeverne Makedonije i EU-a. Točnije, Bugarska nije prihvatila predloženi pregovarački okvir.

Sofija se protivi makedonskom jeziku kao službenom jeziku EU-a, budući da tvrdi kako je makedonski samo dijalekt bugarskog jezika.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharjeva rekla je 30. listopada kako će Bugarska prihvatiti početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom kada Skoplje prizna da “makedonski identitet i jezik imaju bugarske korijene”.

U dokumentu službene Sofije, koji je poslan svim članicama EU-a, pod nazivom “Memorandum kojim se objašnjava odnos Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije u kontekstu procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije”, objašnjeno je bugarsko stajalište.

Sofija tvrdi da se nakon Drugog svjetskog rata, u socijalističkoj dugoslaviji, provodio “etnički i jezični inženjering” u Makedoniji.

„Pristupni put Severne Makedonije pruža dragocjenu priliku njenom vodstvu da raskine s ideološkim naslijeđem i praksom komunističke Jugoslavije. Proces proširenja ne smije legitimirati etnički i jezički inženjering koji se odvijao u bivšim autoritarnim režimima “, stoji u tom memorandumu, pisao je Deutsche Welle.





Nakon što je makedonski premijer Zoran Zaev Prespanskim sporazumom otklonio grčko protivljenje makedonskom putu prema euroatlantskim integracijama, Skoplje se suočava s bugarskim blokiranjem.

Prespanskim sporazumom Makedonija je promijenila ime u Sjeverna Makedonija, pošto je Grčka prethodni naziv države smatrala udarom na povijesno naslijeđe antičke grčke civilizacije.

 





Komentari

komentar

You may also like