Šojgu: američke privatne vojne tvrtke pripremaju „kemijsku provokaciju“ na istoku Ukrajine

Američke privatne vojne tvrtke smještene u regiji Donjeck pripremaju provokaciju s kemijskim komponentama u istočnoj Ukrajini , izjavio je danas  ruski ministar obrane Sergej Šojgu na proširenom sastanku ruskog Ministarstva obrane na kojem je sudjelovao i ruski predsjednik Vladimir Putin, objavile su RIA Novosti.

„Tenkovi s neidentificiranim kemijskim komponentama dopremljeni su u gradove Avdiivka i Krasni Liman radi provokacija”, kazao je Šojgu.

Prema podacima Ministarstva obrane Ruske Federacije, oko 120 zaposlenika američkih privatnih vojnih tvrtki obučava ukrajinske specijalne snage u regiji Donjeck.

Na istom je sastanku Vladimir Putin ponovo upozorio kako će, ako se infrastruktura NATO-a pomakne dalje na istok i pojavi se u Ukrajini, vrijeme leta njihovih raketa do Moskve biti smanjeno na 7-10 minuta, a onih hiperzvučnih – na 5 minuta.

Danas je i šef ruskog izaslanstva na pregovorima s Amerikancima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov, izjavio kako dolazi trenutak istine u odnosima između NATO saveza i Rusije

“Ne možete stalno gaziti na bolne točke Rusije… ” Ako se to nastavi Moskva će morati dati vojni odgovor, upozorio je Gavrilov, dodajući da je vodstvo NATO saveza itekako svjesno tih rizika u kontekstu neriješenog pitanja pružanja međusobnih sigurnosnih jamstava.

“Oni nas žele izolirati, a ne mi njih. Ali neće uspjeti“, zaključio je Gavrilov dodavši kako Moskva neće dopustiti razmještanje NATO-ovih objekata na teritoriju Ukrajine i Gruzije i da se njeni prijedlozi ignoriraju.

 

Komentari

komentar

You may also like