Šojgu naredio pojačanje vojnih grupacija u svrhu sprječavanja ukrajinskih raketnih napada

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je pojačanje vojnih grupacija Jug i Centar kako bi se spriječilo ukrajinsku vojsku u izvođenju masovnih raketnih napada na gradove Donbasa i druge regije, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane u subotu u priopćenju, a prenosi Tass.

Prema ministarstvu, Šojgu je ranije posjetio vojne skupine Jug i Centar. Šojgu je u subotu saslušao izvješća zapovjednika vojnih skupina Jug i Centar koje sudjeluju u ‘posebnoj vojnoj operaciji’ u Ukrajini, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. “Ruski ministar obrane general Sergej Šojgu bio je u inspekcijskom posjetu ruskim vojnim skupinama Jug i Centar koje provode zadaće specijalne vojne operacije u Ukrajini”, navodi se u priopćenju. Kako je priopćeno iz ministarstva, izvješća o aktualnom stanju u specijalnoj vojnoj operaciji podnijeli su general kopnene vojske Sergej Surovikin, načelnik vojne grupe Jug, i zapovjednik Središnjeg vojnog okruga general-pukovnik Alexander Lapin, načelnik vojne grupacije Centar.

Situacija na crti sukoba u Donbasu eskalirala je 17. veljače. Narodne Republike Doneck i Luhansk (DNR i LNR) izvijestile su o najmasovnijim bombardiranjima ukrajinske vojske u posljednjih nekoliko mjeseci, koja su oštetila civilnu infrastrukturu i uzrokovala civilne žrtve, piše Tass. Dana 21. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je priznavanje suvereniteta Narodnih Republika Doneck i Luhansk. Rusija je s njihovim čelnicima potpisala sporazume o prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći. Rusija je priznala republike Donbasa u skladu s ustavima DNR i LNR u granicama regija Doneck i Luhansk početkom 2014.

Ruski predsjednik Putin objavio je 24. veljače da je kao odgovor na zahtjev čelnika republika Donbasa za pomoć donio odluku o provođenju posebne vojne operacije u Ukrajini. Ruski je čelnik istaknuo kako Moskva nema planove okupacije ukrajinskih teritorija, istaknuvši da je cilj operacije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. DNR i LNR pokrenule su operaciju oslobađanja svojih teritorija pod kontrolom Kijeva, navodi Tass. Jasno je da se Zapad ne slaže s ruskom perspektivom sukoba u Ukrajini. Tvrdi se da je rusko pomaganje odmetnutim regijama izgovor za neutemeljno oduzimanje ukrajinskog teritorija. Do sada su jedino Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja službeno priznale odmetnute ukrajinske regije.

 

Komentari

komentar





You may also like