Šojgu naredio povlačenje snaga s rusko-ukrajinske granice

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je Glavnom stožeru ruske vojske i zapovjednicima Južnog i Zapadnog vojnog okruga da od 23. travnja vrate vojne jedinice na mjesta stalnog rasporeda odnosno baziranja.

Prema navodima RIA Novosti, Šojgu je izjavio kako su “ciljevi u potpunosti postignuti”, zbog čega sutra počinje povratak ruskih snaga na mjesta trajnog rasporeda nakon obavljenih vojnih vježbi.

„Vjerujem da su ciljevi provjere iznenađenja u potpunosti postignuti. Snage su pokazale sposobnost pružanja pouzdane obrane zemlje. S tim u svezi, donio sam odluku o dovršetku aktivnosti provjere u Južnom i Zapadnom vojnom okrugu”, rekao je ruski ministar obrane na sastanku na Krimu, gdje je danas stigao u inspekciju i nadgledanje ključne faze velike vojne vježbe na tom poluotoku i akvatoriju koji ga okružuje, o čemu smo danas već opširnije izvijestili.

U svezi ove vijesti se može i mora zaključiti slijedeće:

ruska vojska izvršila je glavnu zadaću: prodemonstrirala je sposobnost brzog prebacivanja velikih vojnih snaga na potencijalna krizna područja u blizini svojih zapadnih granica, kao što je u strateškim vježbama prošle dvije godine pod nazivom „Vostok“ i „Jug“ demonstrirala brzinu prebacivanja velike količine vojnika i vojne tehnike na prostor svog Dalekog istoka i istočnog Sibira, odnosno južnog Kavkaza i Kaspijskog mora.

Naravno, ove vojne vježbe, uz granicu s Ukrajinom, nedvojbeno su posljedica naglog zaoštravanja krize u toj zemlji, kao i, paralelno s tim, ukupnog zaoštravanja američko-ruskih odnosa. Zapovijed o njihovu završetku i povlačenju ruskih snaga u postojane baze definitivno je potez koji ukazuje na stabilizaciju ukupnog sigurnosnog stanja u regiji, ali i vjerojatno davanje prednosti američko-ruskom dijalogu u odnosu na sve opasnije zveckanje oružjem.
Više o toj temi možete pročitati u našoj jučerašnjoj velikoj analizi (vidi poveznicu ispod teksta).

Z. Meter: Američko-ruski odnosi: potpuni krah ili suradnja bez „geopolitičkih patuljaka“?

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like