Šojgu: „Proširit ćemo arsenal ruskog udarnog oružja“

Ruske oružane snage uskoro će proširiti svoj arsenal udarnog oružja, izjavio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu na tematskoj konferenciji, a objavljuje medij RIA Novosti.

“Nastavit ćemo razvijati nuklearnu trijadu i održavati njezinu borbenu spremnost, budući da je nuklearni štit bio i ostao glavni jamac suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti naše države”, dodao je.

“Moramo stalno analizirati i sistematizirati iskustvo naših grupacija u Ukrajini i Siriji, te na temelju toga izraditi programe obuke osoblja i planove za opskrbu vojnom opremom. Praksa koju su stekli naši vojnici trebala bi postati temelj za poboljšanje borbene obuke”, rekao je Šojgu dalje.

Osim toga, planira se povećanje borbene sposobnosti Zračno-svemirskih snaga, npr., djelovanje lovaca i bombardera u području aktivnosti suvremenih sustava protuzračne obrane, kao i poboljšanje bespilotnih letjelica, naveo je Šojgu.

Također je kazao kako se „mora unaprijediti sustav upravljanja i komunikacija“ i da će se „u tu svrhu aktivno koristiti tehnologije umjetne inteligencije”.

Što se tiče aktualnog stanja na ukrajinskim bojišnicama isti medij podjseća na jučerašnju vijest o ruskom zauzimanju mjesta Bahmutskoe, južno od grada Soledara, u regiji tzv. DNR,





Danas je, kako prenosi isti medij, vršitelj dužnosti čelnika DNR Denis Pušilin izjavio kako je i sam Soledar blizu osvajanja s obzirom da su se borbe prebacile na zapadni dio grada koji je, kako kaže, „jedini pravac kojim se neprijatelj još može povući i spasiti ostatke svojih postrojbi”.

Potvrde ove vijesti s ukrajinske strane nema, ali je jučer predsjednik Volodimir Zelenski u video poruci na svom telegram kanalu izjavio kako Glavni stožer ukrajinske vojske žurno šalje pojačanja na liniju Bahmut-Soledar gdje je stanje teško.

Osvajanjem Soledara olakšat će daljnje napredovanje ruskih snaga i prema Kramatorsku, kao i stvoriti nove „vrlo povoljne perspektive za oslobađanje i Bhamuta“, kazao je Pušilin, dodavši kako „ne treba zaboraviti ni Seversk“, gdje su ukrajinske utvrde „također prilično ozbiljne“.





 

Komentari

komentar

You may also like