Šojgu ruskim snagama: koristite napredno oružje u SVO u Ukrajini

Očito, niti jedna od strana nema namjeru povlačenja i brzog okončanja ukrajinskog sukoba kroz pokretanje političkog dijaloga. Štoviše, pripreme za nastavak rata sve su intenzivnije kako u Rusiji, tako i u EU, u kojoj se sve više država odlučuje za obuku ukrajinskih vojnika na svom teritoriju neovisno o rizicima. Danas je to učinio i zastupnički dom češkog parlamenta

Sve više jača konfrontirajuća politička retorika između Rusije i Zapada u svezi rata na tlu Ukrajine. I dok jučer i danas čelnici NATO saveza i mnogih država članica u Bukureštu najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini dokle god to bude potrebno i daju joj obećanja o ulasku u Sjevernoatlantski savez kada se za to ostvare uvjeti, rusko Ministarstvo obrane ne ostaje dužno.

Od tamo je, naime, danas stigla vijest kako tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini ruska vojska treba koristiti napredno oružje.

Naime, tijekom sastanka u ruskom Ministarstvu obrane u srijedu, 30. studenog, čelnik istog Sergej Šojgu izjavio je slijedeće:

“Potrebno je nastaviti s modernizacijom i stvaranjem perspektivnih (oružanih) sustava s njihovom posljedičnom uporabom tijekom specijalne vojne operacije.”

Zanimljivo je kako ove riječi koincidiraju s jutros objavljenim riječima Vladimira Ermakova, direktora odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je upozorio da bi „kvazi-civilni sateliti koje Zapad koristi za potporu ukrajinskim vojnim operacijama u sukobu mogli postati legitimna meta za Rusiju“, o čemu smo jutros izvijestili na našem portalu, postavljajući pitanje je li izgledna nova eskalacija sukoba između Rusije i Zapada.

Govoreći dalje na sastanku ruskog MO Šojgu je kazao i slijedeće.





“U borbenu obuku novih vojnih formacija uključeno je oko 3.000 instruktora, uključeno je više od stotinu poligona na području naše zemlje i Republike Bjelorusije. Za dva mjeseca obučeno je više od 300.000 pričuvnika, uključujući i dragovoljce. “.

Dodao je kako je u središtima za obuku obučeno i oko 8000 posada borbenih vozila i tenkova, posada topničkih sustava, sustava protuzračne obrane, bespilotnih letjelica i sustava za elektroničko ratovanje te hardverskih komunikacija.

Nije teško zaključiti slijedeće:





očito, niti jedna od strana nema namjeru povlačenja i brzog okončanja ukrajinskog sukoba kroz pokretanje političkog dijaloga. Štoviše, pripreme za nastavak rata sve su intenzivnije kako u Rusiji, tako i u EU, u kojoj se sve više država odlučuje za obuku ukrajinskih vojnika na svom teritoriju neovisno o rizicima. Danas je to učinio i zastupnički dom češkog parlamenta.

Definitivno se ubrzano stvara takva politička i vojna konfiguracija stanja na tlu Europe u kojoj će biti sve teže izbjegavati međusobni vojni sraz između Rusije i NATO saveza. Naime, postaje sve tanja granica prema kojoj zemlje Sjevernoatlantskog saveza još mogu prikazivati svoje učešće u ukrajinskom ratu isključivo u smislu pružanja vojne pomoći jednoj strani u sukobu (Kijevu), a ne svog neposrednog sudjelovanja u istom.

Barem s gledišta Moskve, a ono je u tom smislu ipak  presudno. Jer Rusija je ta koja samostalno odlučuje o biranju svojih neprijatelja. Još ako joj za to daju povoda…

Komentari

komentar

You may also like