Šojgu: Zadaci prve faze specijalne operacije završeni

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak, 29. ožujka, na medijskoj konferenciji u ruskom Ministarstvu obrane, da će se specijalna vojna operacija (kako Rusija službeno naziva svoju vojnu intervenciju u Ukrajini) nastaviti dok se ne ostvare zacrtani ciljevi.

Šojgu je istodobno sažeo rezultate prve faze same operacije, kazavši kako je glavnina njezinih zadaća završena i da je borbeni potencijal ukrajinske vojske značajno smanjen, što omogućuje usmjeravanje ključne pozornosti i napora na postizanje glavnog cilja – oslobađanja Donbasa.

Također je naglasio kako vojna operacija nastaviti dok se ne ostvare zacrtani ciljevi.

“Od 152 zrakoplova koji su bili u borbenom sastavu Oružanih snaga Ukrajine prije početka operacije, 123 su uništena, od 149 helikoptera – 77, od 180 sustava protuzračne obrane dugog i srednjeg dometa – 152”, kazao je Šojgu.

Istodobno je optužio Zapad za neodgovornost zbog isporuka oružja Ukrajini, što bi naknadno moglo predstavljati prijetnju i samim Europljanima te dodao:

“Nastavlja se svrhovito djelovanje na otkrivanju i uništavanju stranih plaćenika. Kao rezultat udara visokopreciznim oružjem na centre za obuku plaćenika, kao i borbenih gubitaka, bilježi se pad njihovog broja na teritoriju Ukrajine. U posljednja dva tjedna zemlju je napustilo više od 500 plaćenika, a uništeno ih je još oko 600”, kazao je Šojgu.





Naravno, ove je informacije, kao i bilo čije druge ovakve prirode, vrlo teško provjeriti. Za očekivati je da će ukrajinska strana ovu vijest demantirati i da su njihovi podaci posve drukčiji.

Drugim riječima, samo će stvarno stanje na terenu biti ono koje će najrelevantnije pokazivati u kojem smjeru ide ruska vojna operacija, odnosno koliko je učinkovita ukrajinska obrana. Jer moramo biti svjesni kako se nalazimo u središtu informacijskog rata ne samo dviju zaraćenih strana, već Rusije i Zapada u cjelini. U tom se ratu ne biraju ni metode ni sredstva, a istinu je sve teže pronaći u moru dezinformacija i propagande. Ono što se može i mora činiti je „ne sakrivati glavu u pijesak“ ili objavljivati samo ono što nekom ide u prilog, već prenositi službene informacije sa sviju strana kako bismo, u ovim krajnje ograničenim okvirima djelovanja, barem imali mogućnost dokučiti konture istine, koja je, kako kažu – uvijek negdje u sredini.

 





 

Komentari

komentar

You may also like