Šok u Izraelu: sirijskim S-300 upravljat će iranski vojni stručnjaci

Isporuka ruskih protuzračnih sustava S-300 Siriji i dalje privlači veliku medijsku pozornost. Tako izraelska obavještajna služba tvrdi kako PZO sustavima S-300 u Siriji neće upravljati ruski, već iranski vojni stručnjaci. Spoznaja o tome izazvala je šok u izraelskim i američkim krugovima, tvrdi tamošnji medij DEBKAfile, povezan s izraelskom i američkom obavještajnom službom.

DEBKAfile, specijalizirani portal za pitanja vojne špijunaže, navodi, kako je Rusija od početka planirala dati iranskim stručnjacima upravljanje sirijskim sustavima PZO i da je Moskva Siriji upravo zato isporučila sustave modifikacije S-300PMU-2, koje je 2016. godine dostavila i Iranu. Trenutačno se odvija prebacivanje iranskih vojnih operatera u Siriju, tvrdi izraelski medij. Portal dalje navodi, kako je Rusija namjeravala šutiti o svojim planovima, a takve poteze sada objašnjava željom za ne izlaganjem opasnosti ruskih stručnjaka u slučaju da SAD i Izrael odluče izvesti napade na sirijske S-300.

DEBKAfile navodi kako su SAD i Izrael zabrinuti takvom ruskom odlukom, u kojoj ima i pozitivnih i negativnih aspekata. S jedne strane, američki i izraelski vojnici bit će manje zabrinuti o rizicima stradanja ruskih stručnjaka u slučaju napada na sirijsku PZO, a s druge strane, upravljanje sa S-300 značajno će učvrstiti pozicije Irana u Siriji, kao jednog od najjačih neprijatelja SAD-a i Izraela.

Rusija, sa svoje strane, nije pojasnila osobe koje će nacionalnosti opsluživati i upravljati sustavima S-300, nedavno isporučenih sirijskoj vojsci. A to, vjerojatno, niti ne namjerava.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like