Solarna energija pomogla Europskoj uniji da izbjegne 29 milijardi eura uvoza plina tijekom četiri mjeseca

Rekordna proizvodnja električne energije Europske unije (EU) od 12,2% iz solarne energije od svibnja do kolovoza pomogla je bloku da izbjegne 29 milijardi eura uvoza plina, navodi se u izvješću energetskog think tanka Ember objavljenog u četvrtak.

Izvješće analizira mjesečne podatke o proizvodnji električne energije za EU tijekom vršnih ljetnih mjeseci od svibnja do kolovoza i otkrilo je da je proizvodnja solarne energije iznosila 99,4 teravat-sati, što je porast od 28% u odnosu na 77,7 teravat-sati u istom razdoblju prošle godine. Udio solarne energije u proizvodnji električne energije narastao je na 12,2% od svibnja do kolovoza ove godine u usporedbi s 9,4% u istom razdoblju prošle godine, nadmašivši udio vjetra od 11,7% i hidroenergije od 11%. Udio ugljena je pak bio 16,5%.

Rekordi solarnog udjela oboreni su u 18 od 27 zemalja EU-a od svibnja do kolovoza ove godine, a Nizozemska je zauzela najviše mjesto u udjelu solarne proizvodnje s 22,7%, a slijede je Njemačka i Španjolska s 19,3% i 16,7%. Grčka i Italija također su pokazale znatnu proizvodnju električne energije iz solarne energije od 15,3% odnosno 15%, dok je Mađarska proizvela 14,7% električne energije iz solarne energije. Belgija i Danska probile su prag od 10% solarne proizvodnje na 12,8% odnosno 12,9% u istom razdoblju. Najveći porast u proizvodnji solarne energije od 2018. zabilježen je u Poljskoj, s porastom od 26 puta, nakon čega su slijedili peterostruki porasti u Finskoj i Mađarskoj, navodi se u izvješću.

Komentari

komentar

You may also like