Somalijski zastupnici pozivaju na dijalog za suzbijanje terorizma

Nekoliko novoizabranih zastupnika u Somaliji zatražilo je od vlade da otvori kanale za dijalog s terorističkom skupinom al-Shabaab kako bi se postigao mir u toj afričkoj zemlji. “Većina Somalijaca vjeruje da je pomirenje važno. Ako ne možete pobijediti al-Shabaab i ako nema nikakvog alternativnog rješenja, barem morate otvoriti dijalog”, izjavio je Sadiq Abdullahi Abdi, bivši ministar javnih radova i sadašnji član parlamenta, za Anadolu Agency.

Prema podacima CFR-a (Vijeće za vanjske odnose), Al-Shabab, ili “Mladi“, islamistička je pobunjenička skupina sa sjedištem u Somaliji. Nekada je kontrolirala glavni grad Mogadishu i velike dijelove somalijskog sela, ali je posljednjih godina vojna kampanja pod vodstvom Afričke unije (AU) potisnula skupinu iz glavnih urbanih središta. Međutim, al-Shabaab ostaje glavni sigurnosni izazov u ratom razorenoj Somaliji i nastavlja sa smrtonosnim napadima na zapadne i AU snage i civile u regiji. Mnogi analitičari kažu da različite frakcije unutar skupine imaju različite ciljeve, iako al-Shabaab kao cjelina nastavlja slijediti svoj široki cilj uspostave islamske države u Somaliji. Veliki rascjep među vođama skupine dijeli one poznate kao nacionaliste, koji uglavnom nastoje istisnuti središnju vladu, od militanata s transnacionalnim ciljevima. Novi islamističko-nacionalistički borci pojačali su redove al-Shababa s oko četiri stotine na više tisuća između 2006. i 2008. godine. Veze skupine s al-Qaidom pojavile su se u tom razdoblju. Čelnici Al-Shababa pohvalili su terorističku mrežu i osudili ono što su okarakterizirali kao zločine SAD-a protiv muslimana diljem svijeta. State Department proglasio je al-Shabab stranom terorističkom organizacijom u veljači 2008. Al-Shababovo vodstvo proglasilo je odanost al-Qaidi 2012. godine.

Somalija održava svoje dugo odgađane predsjedničke izbore u nedjelju, a za to mjesto natječe se 39 kandidata, uključujući sadašnjeg predsjednika Mohameda Abdullahija Mohameda, dva bivša predsjednika, nekoliko visokih dužnosnika i jedna žena – Fawzia Jusuf Haji Adam, bivša ministrica vanjskih poslova Somalije.

Abdi je rekao da prijateljske vlade, uključujući Tursku, moraju pomoći Somaliji da poboljša sigurnost. “Ne samo Afrička unija, već nam trebaju i prijateljske zemlje poput Turske. Većina Somalijaca vjeruje da je Turska jedina zemlja koja istinski 100% podržava sigurnost Somalije”, dodao je.

Omar Ibrahim Hashi, još jedan član parlamenta podržao je otvaranje dijaloga s al-Shabaabom. Rekao je da Somalija nije spremna biti u trajnom stanju nesigurnosti. “Mislim da smo već dugo isprobavali vojne opcije; zato je dobro isprobati druge stvari”, rekao je. “Ovo je trenutak koji možemo iskoristiti; možemo finalizirati odgovarajuću radnu strategiju prema al-Shabaabu”, rekao je Hashi.

Trenutna vlada na čelu s aktualnim predsjednikom Mohamedom Abdullahijem Mohamedom uspjela je dovesti nekoliko članova al-Shabaaba, uključujući glasnogovornika Mukhtara Robowa poznatog kao Abu Mansour. No, vlada ga je stavila u kućni pritvor nakon što se natjecao za predsjednika savezne države na jugozapadu Somalije. Političari s jugozapada i drugdje u zemlji nazvali su njegovo uhićenje “ilegalnim” i zatražili njegovo puštanje.





Komentari

komentar

You may also like