Soros predložio kako zaobići poljsko-mađarski veto na proračun

Milijarder George Soros objavio je u ponedjeljak novi tekst na stranici Project Syndicate u kojemu argumentira kako bi Europska unija trebala zaobići poljsko-mađarski veto na usvajanje proračuna zbog klauzule o uvjetovanosti korištenja sredstava iz europskih fondova poštivanjem vladavine prava.

Soros je ranije napisao da EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj, da bi mađarski premijer odgovorio kako Europa ne smije “podleći Sorosevoj mreži”.

“Soros je ekonomski kriminalac zato što je zaradio svoj novac špekulacijama, uništivši živote milijuna ljudi, čak ucjenjujući ukupne nacionalne ekonomije”, naveo je u svom odgovoru Orban, optuživši Sorosa da želi uništiti nacionalne države.

Soros se i ranije zalagao za izdavanje tzv. vječnih obveznica, što je, navodi Soros, Velika Britanija radila još u 18. stoljeću.

Međutim, problem je, piše Soros, što će investitori kupiti vječne obveznice “samo od entiteta za koji vjeruju da će postojati u doglednoj budućnosti”.

Zato Soros predlaže korištenje mehanizma pojačane suradnje koji bi se iskoristio u “fiskalne svrhe”. Tako bi grupa zemalja, koje se zalažu za trenutni proračun, mogle dogovoriti proračun putem zajedničke obveznice i time na određeni način zaobići poljsko-mađarski veto, pojašnjava Soros u članku “Efektivan odgovor na europsku fiskalnu paralizu”.





Orban: Europa ne smije podleći Sorosevoj mreži, uništio je živote milijuna ljudi

Komentari

komentar





You may also like