Soros: Ruski poraz u Ukrajini pokrenuo bi raspad ‘Ruskog carstva’

Američki milijarder, politički aktivist George Soros izjavio je u četvrtak da će, ako Rusija bude poražena u ukrajinskom ratu, to rezultirati raspadom onoga što je nazvao ‘Ruskim carstvom’, nešto što bi, kako je rekao, pozdravile bivše sovjetske republike, prenosi Reuters.

Ruska invazija Ukrajine pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih europskih sukoba od Drugog svjetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Soros je rekao da će Sjedinjene Američke Države podržati Ukrajinu, ali da je predsjednik Joe Biden upozorio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da postoje ograničenja i da se Treći svjetski rat mora izbjeći. Soros nije otkrio izvor svojih informacija.

Menadžer hedge fonda koji je postao filantrop, Soros je rekao da je ruska vojska bila loše vođena, loše opremljena i demoralizirana, ali da se predsjednik Vladimir Putin obratio plaćeničkoj skupini Wagner kako bi obeshrabrio ukrajinsku vojsku.

“Zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedva čekaju da vide Ruse poražene u Ukrajini jer žele potvrditi svoju neovisnost”, rekao je Soros na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, prema tekstu govora koji je objavio njegov ured. “To znači da bi ukrajinska pobjeda rezultirala raspadom Ruskog Carstva. Rusija više ne bi predstavljala prijetnju Europi i svijetu”, rekao je. – To bi bila velika promjena na bolje.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., nuklearno naoružana velesila raspala se na 15 neovisnih republika. Rusija je ostala daleko najmoćnija od njih i posjednik je najvećeg svjetskog nuklearnog arsenala. Putin rat u Ukrajini opisuje kao egzistencijalnu bitku s agresivnim i arogantnim Zapadom te je rekao da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitila sebe i svoj narod od bilo kakvog napada.





“Promjena režima”

Soros je rekao da se čini da je Putinova oklada na plaćeničku skupinu Wagner, koju je osnovao Jevgenij Prigožin, kratkoročno uspjela. “Kockanje je uspjelo”, rekao je Soros. “Ukrajina se suočila s strateškim izborom: ili se zaglibiti u držanju Wagnera na nišanu ili predati Rusiji propagandnu pobjedu i sačuvati svoje ograničene resurse za protunapad.” Ukrajina je, rekao je, imala male mogućnosti u proljeće nakon što je dobila oružje koje je obećao Zapad.

O Kini, Soros je rekao da je strategija nulte tolerancije na COVID-19 predsjednika Xi Jinpinga poljuljala povjerenje u Komunističku partiju. “Trenutno stanje ispunjava sve preduvjete za promjenu režima ili revoluciju”, rekao je Soros o Kini. “Ali ovo je tek početak jednog neprozirnog procesa čije će se posljedice osjećati kroz dulje vrijeme.” “Kratkoročno gledano, Xi će vjerojatno ostati na vlasti jer ima čvrstu kontrolu nad svim instrumentima represije”, rekao je Soros. “Ali uvjeren sam da Xi neće doživotno ostati na dužnosti, a dok je na dužnosti, Kina neće postati dominantna vojna i politička sila kojoj Xi teži.”





Soros smatra Rusiju, daleko najveću državu svijeta po teritoriju, i Kinu, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, vodećim članovima skupine rastućih “zatvorenih društava” u kojima je pojedinac podređen državi.

Ruska invazija promijenila svjetski poredak! Geopolitika je sve!

 

 

Komentari

komentar

You may also like