S&P Global: Heiko Maas protiv zatvaranja Sjevernog toka 2 zbog ukrajinske krize

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas odbacio je pozive da se zaustavi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 zbog povećanih napetosti između Rusije i Ukrajine, upozoravajući da bi takav potez mogao dovesti do daljnje eskalacije, navodi medij S&P Global.

“Stav njemačke vlade uvijek je bio jasan”, izjavo je Maas.

Medij je podsjetio na njegove riječi tijekom gostovanja na njemačkoj televiziji 14. travnja, kada je izjavio: “Skeptičan sam da bi zaustavljanje projekta Sjeverni tok 2 u Moskvi dovelo do deeskalacije – zapravo bi to moglo imati suprotan učinak.”

Komentari Heiko Maasa uslijedili su nakon što je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer 14. travnja izjavila da bi se moratorij na završetak plinovoda mogao razmotriti u svjetlu najnovijeg ruskog ponašanja.

Posljednjih dana napetosti rastu zbog mogućnosti vojne eskalacije između Rusije i Ukrajine nakon što je Moskva započela gomilanje trupa u blizini granice s Ukrajinom, navodi S&P Global i podsjeća kako su se protivnici dovršetka izgradnje Sjevernog toka 2 više puta oglašavali, govoreći da on Rusiji daje previše utjecaja na europsku energiju i koncentrira previše opskrbe na jedan izvor i jedan put – kao potencijalno političko sredstvo za vršenje pritiska.

Pozivi za zaustavljanje projekta pojačani su prošlog kolovoza nakon trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog, navodi medij.





Također podsjeća kako je do sada dovršeno 95% ukupne trase plinovoda i da na završnoj dionici, u danskim vodama, na njegovu dovršetku rade dva ruska broda za polaganje plinovodnih cijevi.

 

Komentari

komentar





You may also like