SpaceX planira izgraditi ploveći kozmodrom i pokrenuti nadzvučna putovanja Zemljom, …

Privatna američka tvrtka SpeceX (koja itekako ima potporu američkih državnih struktura za svoje ambicije), u vlasništvu Elona Muska, angažirala je inžinjere od kojih zahtjeva pomoć u projektiranju i izgradnji plovećeg kozmodroma. Šef tvrtke Elon Musk planira kroz 2-3 godine početi testne letove.

Space X inžinjere prikuplja offshornim operacijama u Brownsvilleu (Teksas). Nedaleko od toga grada ta tvrtka gradi i testira prototip svemirskog broda novoga tipa – Starship.

Do sada SpaceX nije lansirao rakete s ploveće platforme, ali je zato uspješno lansirao 40-ak prvostupanjskih raketa-ubrzivača, što i predstavlja najskuplje komponente u proizvodnji raketa, a zahvaljujući čemu se one mogu višekratno koristiti, što štedi milijune dolara.

Prema riječima Elona Muska, SpaceX će taj kozmodrom koristiti za lansiranje svojih novih raketa na Mjesec i Mars, ali i za nadzvućna putovanja Zemljom. Pretpostavlja se kako će završna verzija Starshipa moći smjestiti 100 putnika, i da će brod biti osnažen sa 6 motora Raptor. On će se lansirati sa Zemlje uz pomoć superteške rakete-nositelja, u kojoj će se nalaziti 31 motor Raptor.

Uporabom tih raketa za putovanja na Zemlji smanjilo bi se vrijeme leta na daleke destinacije, koje bi iznosilo svega par sati. Međutim, to su sve još planovi u samome začeću.

Osim slanja na Mars, Musk želi Starship učiniti takvim da se on može koristiti višekratno. Nosni dio rakete zagrijava se do 1480°C (čelik se počinje taliti na 1315°C), pa su zato inžinjeri odlučili hladiti  vanjski sloj rakete ultrahladnim gorivom iz kriogenog metana i kisika, koje će prolaziti kroz pore vanjskog sloja i tako ga rashlađivati.





 

Komentari

komentar





You may also like