Španjolska blokira proces proširenja EU, uključno i pristup Kosova Uniji?

Svega tjedan dana uoči usvajanja Strategije proširenja EU u odnosu na države zapadnog Balkana, Španjolska je pod znak pitanja stavila ne samo strategiju, već i čitavi proces proširenja Europske unije. Rzlog tomu je protivljenje Madrida uključenju Kosova u bilo koju inicijativu u kojoj se prema njemu odnosi kao prema suverenoj državi. O tome je 30. siječnja priopćio beogradski medij Večernje novosti, pozivajući se na kosovsku novinu Koha Ditore.

Prištinski medij piše, kako je Španjolska istupila protiv korištenja termina „WB6“, koji se koristi za šest država zapadnog Balkana. Španjolska vlada potvrđuje, kako se „proces proširenja ne odnosi na Kosovo“. Svoj stav Madrid je iznio u radnom dokumentu, koji je došao u ruke kosovske novine.

Ukoliko se primjedbe Madrida usvoje, piše Koha Ditore, Strategija proširenja EU umjesto potpore eurointegraciji Balkana, još će više smanjiti nade na daljnje povećanje broja država Europske unije. Takav stav Španjolske uvjetovan je unutarnjim problemima s kojima se ona susreće, navodi kosovski medij (misli se prije svega na separatističke težnje španjolske autonomne regije Katalonije ali i ne samo nje).

U dokumentu španjolske vlade, kojeg spominje Koha Ditore, navodi se, kako je nužno razlučiti proces proširenja EU od procedure strategije prema zapadnom Balkanu, koja je dio vanjske politike i politike sigurnosti i kao takva se podčinjava odvojenoj logici. Španjolska također smatra, kako proširenje EU ne treba razmatrati kao neposredno sredstvo riješenja političkih problema u regiji zapadnog Balkana. Nužno je najprije riješiti regionalne sukobe i tek nakon toga nastaviti proces proširenja.

Autori dokumenta savjetuju kosovskim vlastima usredotočiti se na postizanje standarda naznačenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i nastavak dijaloga između Kosova i Srbije uz posredništvo EU jer je „nemoguće postići riješenje sukoba nametanjem jednostranih rezultata“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like