Španjolska će od 2023. zabraniti prodaju voća i povrća u plastičnom omotu

Prodaja voća i povrća u plastičnoj ambalaži bit će zabranjena u španjolskim supermarketima i trgovinama mješovitom robom od 2023. To je jedna od mjera uredbe koju je sastavilo Ministarstvo za ekološki prijelaz, prema izvorima koji su upoznati s inicijativom piše Ea Pais

Nova uredba također sadrži mjere za poticanje kupnje ostalih nezapakiranih proizvoda i korištenja vode koje nije u bocama. Zabrana pakiranja voća i povrća primjenjivat će se na proizvode težine do 1.5 kilograma, slijedeći slične zakone u Francuskoj, gdje će stupiti na snagu sljedeće godine.

Španjolska izvršna vlast želi se “boriti protiv prekomjerne upotrebe ambalaže na najučinkovitiji način”, rekao je glasnogovornik ministarstva. Isti izvor rekao je da je zagađenje plastikom “prešlo sve granice”. Ekološke grupe u Španjolskoj i u inozemstvu, uključujući Greenpeace, godinama vode kampanju kako bi spriječili velike trgovce da omotavaju svježe proizvode u slojeve plastike.ž

Ministarstvo za ekologiju na čelu s Teresom Riberom održalo je sastanke s vodećim poslovnim udrugama i ekološkim skupinama kako bi dogovorili načine i smjernice sadržane u nacrtu uredbe, kojom se nastoje inkorporirati norme Europske unije u španjolsko zakonodavstvo. Popis proizvoda uključenih u nove propise još će pregledatiu Španjolska agencija za sigurnost hrane i prehranu. Prema dostupnim informacijama, oni “kojima prijeti kvarenje ako se prodaju nezapakirano” bit će izostavljeni s popisa.

Julio Barea iz Greenpeacea rekao je da se slaže sa zabranom, ali je dodao da je važno vidjeti “kako će se ona primijeniti” na kraju. Barea smatra da se vlada, predvođena koalicijom lijevog centra Socijalističke partije (PSOE) i Podemosa, ne kreće dovoljno brzo “kako bi radikalno okončala tok zagađenja plastikom”. “Pijemo plastiku, jedemo plastiku i dišemo plastiku”, upozorava na posljedice vrste zagađenja koje opisuje kao “pandemiju”.

Uredbom se se također predviđa da će se lokalne vlasti morat uključiti u “postavljanje fontana za piće u javnim prostorima”. Govori se i o “uvođenje alternativa prodaji pića u bocama”, kao i zabrani “korištenja čaša za jednokratnu upotrebu” na javnim događajima, koja počinje od 2023.





Komentari

komentar

You may also like