Španjolska će primiti 1000 izbjeglica iz Afganistana i raseliti ih po EU

Španjolski prihvatni centar za afganistanske izbjeglice koji su radili s institucijama Europske unije i koji su sada izrazili želju napuste svoju zemlju smjestit će 1.000 ljudi, izjavio je u petak, 20. kolovoza, ministar vanjskih poslova te zemlje Jose Manuel Albares u intervjuu španjolskoj državnoj televiziji RTVE (info: Reuters).

Još je jučer španjolski ministar za integraciju, socijalnu skrb i migracije, Jose Luis Escriva, izjavio kako će se osobe koje stignu u ovaj centar, i koje će u njemu biti podvrgnute testiranjima na koronavirus Covid-19, naknadno poslati u različite zemlje EU.

Velika Britanija je već ranije najavila prihvat do 20.000 Afganistanaca u okviru novog programa preseljenja iz Afganistana, u kojem će prioritet imati žene, kao i vjerske i druge manjine., ali to će biti proces od nekoliko godina.

Od kad su talibani 15. kolovoza zauzeli Kabul, do sada je iz tamošnje međunarodne zračne luke evakuirano više od 18.000 osoba, izjavio je za Reuters predstavnik NATO saveza koji je želio ostati anoniman.

 

 





Komentari

komentar

You may also like