Španjolska i UK pozivaju NATO da razmotri rusku prijetnju iz Afrike

Sve veći utjecaj i aktivnosti Rusije u Africi predstavljaju “zabrinjavajuću” prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a, zajedno s njezinom invazijom na Ukrajinu, te se vojni savez mora pozabaviti tim pitanjem, izjavili su u srijedu španjolski i britanski ministri obrane, izvještava Reuters.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Madridu, španjolska ministrica Margarita Robles izjavila je da je širenje operacija ruske države i ruskih privatnih zaštitarskih tvrtki poput Wagner grupe u zemljama poput Malija i Libije bilo “vrlo jasno” i optužila ih za poticanje organiziranog kriminala i terorizma. “NATO ne može ostati ravnodušan u ovoj situaciji”, dodala je. Britanac Ben Wallace, u Madridu na bilateralnom sastanku uoči španjolskog domaćinstva ključnog susreta NATO-a krajem lipnja, rekao je da bi rastuća nestabilnost u kombinaciji s glađu u Africi mogla značajno utjecati na Europu. “Ako (Rusija) može koristiti tokove migranata kao oružje na jednom kraju Europe, sigurno ga mogu koristiti i na drugom”, rekao je. Mislio je na tvrdnje zapadnih vlada da je u prošlogodišnjoj graničnoj krizi Europske unije Rusija podržala saveznicu Bjelorusiju u poticanju tisuća migranata koji bježe od rata u drugim dijelovima svijeta da prijeđu prema Poljskoj u znak odmazde za sankcije Europske unije.

Wallace je ponovio poziv Margarite Robles NATO-u da uključi obranu svog južnog krila u svoj novi strateški koncept, svoju osnovnu vojnu doktrinu koja će biti izrađena na susretu u Madridu. “Strateški koncept NATO-a mora uključivati ​​cijeli NATO, sav teritorij koji pokriva kroz svoje partnerstvo”, rekao je. “Ruska je vojska već iscrpljena, slomljena, vidimo kako izvlači opremu iz mirovine. Ruska će mornarica biti veća prijetnja, Vladimir Putin koristit će svoju mornaricu kao način zastrašivanja svojih neprijatelja, a to znači da će biti prisutan u drugim dijelovima uključujući južno krilo”, dodao je.

Komentari

komentar

You may also like