Španjolska: nezabilježeni priljev migranata iz Maroka

Ovih dana Italiju sve više brinu slike novog velikog migrantskog vala koji s prostora Sjeverne Afrike Sredozemnim morem pristiže na talijanski otok Lampedusu. Kolalicijska vlada u Rimu, dio koje je i desna – protuimigrantska stranka Lege (Liga), ne slaže se oko pristupa tom problemu, a dok se oni ne usuglase sve ostaje kao i do sada. Migranti će uredno stizati, a Bruxelles će ustrajavati na njihovoj „pravednoj raspodjeli“  iz Italije po ostalim zemljama-članicama EU.

U iščekivanju novog velikog migrantskog vala s Bliskog istoka su i zemlje kroz koje prolazi tzv. balkanska ruta, ali i još jedna sredozemna zemlja koju već udara novi val migranata s afričkoga kopna – Španjolska.

Ta je zemlja izbjeglicama posebno interesantna s obzirom na njezine dvije enklave (eksklave) na afričkom tlu, nasuprot Gibraltaru, koje graniče s Marokom. Time, ako ih se migranti uspiju dokopati prijelazom visokog graničnog zida (a to mnogima polazi za rukom) ili morskim putom, ne moraju tražiti uvijek riskantne prijevoze prepunim brodovima dalje prema europskoj obali.

Španjolska vlada vratila je u Maroko čak 1.500 migranata koji su u protekla 24 sata ilegalno ušli na teritorij španjolske enklave Ceuta na sjevero-zapadnoj obali Afrike. To je danas, 18. svibnja, izjavio šef španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlasca, a prenio France-Presse (FP).

U Ceutu je stiglo ukupno 6000 migranata. Stanovništvo te enklave iznosi oko 85 tisuća ljudi.
Ceuta se od ponedjeljka suočila s nezapamćenim priljevom ilegalnih imigranata iz Afrike. Migranti su stizali i morskim putom, samo s prslucima za spašavanje i barkama na napuhavanje. Dovedeni su u kamp za privremeni smještaj.

Zbog priljeva ilegalnih imigranata, Španjolska je povećala broj svojih sigurnosnih snaga u toj južnoj regiji. U Ceuti se ne raspoređuju samo dodatne policijske snage, već i vojne postrojbe.

Ruta kroz dvije španjolske sjeverno-afričke enklave Ceutu i Melillu jedna je od glavnih migracijskih putova afričkog stanovništva za ilegalni dolazak u Zapadnu Europu posljednjih desetljeća.

 

Komentari

komentar

You may also like